Izrada i ispis A4 računa

Datum: 28.6.2017.
Kategorija: Računi
  Racuni banner
eRačuni u Relago Računima 1


Ako govorimo o ispisu transakcijskih računa (računi kod kojih je plaćanje obavljeno sa računa na račun, bez gotovine ili kratica) – najčešće je konačni račun u formatu A4 papira. Danas govorimo upravo o takvom načinu ispisa transakcijskih, a i gotovinskih (fiskaliziranih), računa - na A4 papir.

eRačuni u Relago Računima 2

Ispis A4 računa

Osim što je A4 format papira (210 mm x 297 mm) najčešći format za print svih poslovnih dokumenata (Ugovori, evidencije, zapisnici, pisma itd.), najpopularniji je i kao odabir za ispis računa. Upravo A4 račun je konačni „proizvod“ aplikacije Računi (pa i gotovinski računi).

Obzirom da najveći broj poslovnih subjekata u svojim uredima imaju A4 printer i pakete praznih A4 papira (a i kuverte u koje stane A4 papir za slanje poštom) – ovo je i logični odabir.

Raširenost formata i medija za ispis čini odabir medija za ispis transakcijskih i gotovinskih računa jednostavnim – svi printamo na A4 papir.
Uz A4 papir, među maloprodajama i ugostiteljima su popularni POS ispis računa – no to nije tema ovog posta.

Elementi na A4 računu

Propisi koji uređuju elemente na računima ne definiraju format računa, već samo govore što se obavezno treba naći na računu. Te elemente smo već obrađivali u prošlim postovima.

Bitno je znati koji su to elementi te periodički pratiti ima li promjena po navedenim temama, kao što mi pratimo i redovito obavještavamo naše korisnike na našem blogu.

eRačuni u Relago Računima 3

Dostava računa

Najpopularniji način dostave računa danas je putem maila. U ovom slučaju se računi ne printaju već se putem privitka u pdf-u šalju korisniku na mail adresu. Brža opcija, kakvu ima aplikacija Računi, je da se takav mail šalje na klik korisniku odmah iz sustava u kojem ste kreirali račun.

Druga opcija je ispis, kuvertiranje i slanje poštom, osobna dostava ili isporuka kod preuzimanja robe. No, kao što smo i nedavno ponovno potvrdili kako više nije potrebno potpisivati i pečatirati račune, ova opcija također gubi smisao.
Treća je opcija u zadnje vrijeme sve popularnija – slanje putem servisa za elektroničku razmjenu dokumenata – kakvu smo mi nedavno implementirali u aplikaciju Računi.

Na koji god način se odlučili raditi račune, radite ih ispravno, podesite izgled i ostale elemente dokumenata kako biste imali temelj za ispravno poslovanje po propisima, bez brige.
Računi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Računi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Putni nalazi