Obračun dnevnica u putnim nalozima u 2018.-oj

Datum: 30.1.2018.
Kategorija: Putni nalozi
  Putni banner
Novi model obračuna dnevnica u inozeminm putnim nalozima u 2018.-oj 1


Eto, nova godina i novi pravilnici, dopune, tumačenja, primjeri… Pravilnik o porezu na dohodak je „zgodno“ nadopunjen sa novim uputama za obračun dnevnica i primjenjuje se od 1.1.2018. Jeste li spremni za stavke 18. i 20. članka 7.?

Novi model obračuna dnevnica u inozeminm putnim nalozima u 2018.-oj 2
Idemo odmah konkretno: vezano uz obračun dnevnica u putnim nalozima koji se odvijaju u inozemstvu imamo dva nova propisa u gorenavedenom Pravilnku, a to su:
„18) … Ako se službeno putuje u više zemalja, u odlasku se obračunava dnevnica utvrđena za stranu država u kojoj se počinje službeno putovanje, a u povratku dnevnica utvrđena za stranu državu u kojoj je službeno putovanje završeno. Za svako zadržavanje odnosno proputovanje kroz stranu državu koje traje duže od 12 sati obračunava se dnevnica za tu stranu državu, a svako zadržavanje u stranoj državi kraće od 12 sati, obračunava se u vrijeme provedeno u idućoj državi u kojoj se provelo više od 12 sati.

(20) Ako se jedan službeni put odnosi na put u tuzemstvo i inozemstvo, prvo se utvrđuje pravo na inozemnu dnevnicu, a nakon toga pravo na tuzemnu dnevnicu, uzimajući u obzir ukupan broj dana/sati provedenih na službenom putu. Ako je ukupno na putovanju osoba provela više od osam, odnosno više od 12 sati, a u inozemstvu manje od osam sati, tada se isplaćuje pripadajuća tuzemna dnevnica uzevši u obzir ukupan broj sati provedenih na putovanju u tuzemstvu i inozemstvu.“


Novi model obračuna dnevnica u inozeminm putnim nalozima u 2018.-oj 3

Obračun dnevnica nakon 1.1.2018. u Relago Putnim nalozima

Netko je, vjerojatno, htio pomoći uputama za obračunavanje dnevnica u putnim nalozima pa je sročio ovih 4 rečenica. Pročitajte ih još jednom, mi smo ih pročitali nekoliko stotina puta. Prvo smo bili zabrinuti a onda smo shvatili da je ovo prilika za redefiniranje pravila igre – jer nova pravila značajno kompliciraju sam obračun (na papiru, na kompjutoru ili u nekoj aplikaciji, svejedno).

Obzirom da mi u Relagu radimo aplikaciju za obračun putnih naloga a obračun dnevnica je srž same aplikacije – ovaj set pravila smo morali primijeniti u sustavu kako bi naši korisnici (od najmanjeg do velikih poslovnih subjekata – svi imaju isti) imali najbolji (najispravniji?) mogući obračun dnevnica. Ne smijemo si dopustiti da vjerojatno najvažniji dio naše aplikacije nije ispravan.

Zato smo ispočetka napisali cijeli algoritam na temelju novih propisa, tumačenja stručnjaka i na temelju povratnih informacija naših korisnika (i to na desetke njih).
Hvala svima koji su sudjelovali još jednom.

Da ne ulazimo u stotinjak primjera naloga, desetaka dana koje smo proveli analizirajući i pišući algoritam za obračun dnevnica u nalozima, možemo samo zaključiti kako je postojeći obračun putnih naloga u aplikaciji Putni nalozi rezultat zajedničkog truda dosta relevantnih i mjerodavnih izvora istestiran i potvrđen na mnogo primjera.

Novi model obračuna dnevnica u inozeminm putnim nalozima u 2018.-oj 4

Kako obračunavati dnevnice za inozemna putovanja u 2018.-oj?

Prvi i pravi odgovor na ovo pitanje je: lako – u aplikaciji Putni nalozi. unesete odredišta i datume prelazaka granica i na klik dobijete obračunate naloge sa ispravnim obračunom dnevnica, prikazom sati provedenih po državama i iznosima pretvorenima u kune po relevantnom tečaju sa HNB-a.

Druga opcija je da radite obračun ručno. Tu dolazimo do dva pitanja:
1. Jeste li sigurni da ste ispravno obračunali dnevnice?
2. Ručno, zaista? Ne vrijedi li Vaše vrijeme više?

Treća opcija je da koristite neki drugi program/aplikaciju. Naravno, postoje aplikacije na tržištu koje imaju putne naloge.
Imaju li mogućnost unosa više odredišta? Umanjenje dnevnica? Praćenje kilometraže po vozilima? Svakodnevno preuzimanje tečajnih lista? Uloge korisnika sa ograničenjima vidljivosti? Unos loko vožnji, terenskih dodataka, kreiranje isplatnih lista u SEPA formatu, JOPPD-a spremnog za učitavanje u ePoreznu, integraciju sa satelitskim nadzorima vozila, temeljnice za knjiženje?
Ne želimo se hvaliti, želimo biti ozbiljni oko toga i reći kako stvari stoje.

Vjerujte da je nama u Relagu obračun dnevnica u putnim nalozima glavna djelatnost. Ovo nije nešto što radimo „sa strane“.
Putni nalozi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Putni nalozi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Dokumenti