Putni nalozi: JOPPD izmjene nakon 1.1.2015.

Datum: 2.12.2014.
Kategorija: Putni nalozi
  Putni banner
Izmjene u JOPPD od 1.1.2015.


Upravo smo se naviknuli na prijavu putnih naloga kroz JOPPD obrazac, i evo – čekaju nas izmjene… S obzirom da ima nekoliko specifičnosti na koje ćemo morati obratiti pozornost od početka slijedeće godine (2015.) – donosimo sve izmjene u nastavku.

Izmjene u JOPPD –u u 2015. g.

Sada se na JOPPD-u ne prikazuju troškovi u svezi prijevoza i noćenja, ako računi glase na isplatitelja.
Od 1.1.2015., odnosno za sva putovanja koja započinju nakon 1.1.2015., svi troškovi povezani uz prijevoz i noćenje (ENC, cestarine, tunelarine, avio karta, autobusna karta, hotel i ostali smještaji…) koje je platio isplatitelj/poslodavac tj. bez obzira na koji način su plaćeni – prikazuju se na JOPPD-u, i to pod oznakom 17. iz priloga 4. JOPPD-a.

ENC u JOPPD-u

Nove izmjene znače kako je svaki trošak povezan uz prijevoz potrebno prijaviti u JOPPD-u, a tako i ENC. Ako do roka za podnošenje JOPPD-a (15. dan u mjesecu za obračunate naloge u prošlom mjesecu) nemamo ENC račun, kao vjerodostojan temelj za nastale troškove mogu se upotrijebiti i drugi dokumenti, npr. lista uplata po ENC uređaju, potvrde plaćanja putem kartica i ostalo.

Ukoliko ENC glasi na privatnu osobu – njega je trebalo prikazivati u JOPPD-u i do sada. Tu se ništa ne mijenja.

Prijava JOPPD obrasca do 15. u mjesecu

Prijave JOPPD-a do 15. u mjesecu

Ok, i do sada smo prijavljivali JOPPD do 15. u mjesecu za putne naloge obračunate u prošlom mjesecu. Ono što se sada mijenja jest propis da ako ste obračunali nalog, a niste ga likvidirali (isplatili), morate ga prijaviti u JOPPD-u.
Makar najveći broj naših korisnika koristi isti datum za obračun i isplatu JOPPD-a, a najčešće vrlo brzo po završetku puta.

Ova odredba samo naglašava važnost ažurnije i brže obrade putnih naloga, obračuna i isplate. Preporuka je da ako ste već obračunali putni nalog da ga i u trajanju istog mjeseca i isplatite djelatniku.

Naravno kako smo navedene izmjene implementirali u aplikaciji Putni nalozi i možete biti sigurni kako će svi nalozi iza 1.1.2015. biti ispravno obračunati u aplikaciji, a JOPPD koji preuzmete će biti moguće učitati u e-Poreznu, kao i do sada – bez ikakvih problema.

Novosti oko prijave JOPPD obrasca možete saznati i u jednom od novijih, relevantnijiih postova.
Putni nalozi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Putni nalozi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Dokumenti