Plaćanje PDV-a po naplaćenom računu

Datum: 20.1.2015.
Kategorija: Računi
Plaćanje PDV-a po naplaćenom računu
  Racuni banner
Kako je i bilo najavljivano, od 1.1.2015. oko 140 000 malih gospodarstvenika (koji imaju primitke do 3 mil. Kuna) može plaćati PDV po naplaćenom, umjesto (kako je bilo do sada) po ispostavljenom računu. Radi se o propisu kojim se usklađujemo sa EU, a što to točno znači za obrtnike i manje poduzetnike – pročitajte u nastavku teksta.

Plaćanje PDV-a po naplati računa

U praksi to znači da nećete morati obračunati i plaćati porez po računima koje ste izdali a nisu naplaćeni. U slučaju nenaplaćenog računa, više ne morate brinuti oko plaćanja PDV-a po tom računu već „samo“ trebate poraditi na naplati navedenog računa.

Naravno da će navedeno imati veliki utjecaj na likvidnost i olakšavanje poslovanja, a imati će i utjecaj na redovitije podmirivanje obaveza samih poduzetnika, a očekuje se i manji broj zatvorenih poslovnih subjekata u narednom razdoblju.

Navedeni način poslovanja već je prisutan i u ostalim državama članicama Europske unije te se očekuje da ćemo i ovim korakom se, barem malo, približiti i postati konkurentniji na tržištu Europske unije.

Računovodstveno vođenje plaćanja po naplaćenom računu

Knjigovodstveno gledano, ovaj način rada donosi neke komplikacije iz razloga što se obračuni po naplaćenim računima moraju voditi odvojeno od računa vođenih po obračunskom sustavu. Također treba napomenuti kako je popis svih računa koji su primljeni i izdani a nisu plaćeni potrebno priložiti i uz godišnju poreznu prijavu.

Krajnji rok za prijelaz na navedeni način obračuna je 20.01.2015., a postupak se obavljao prijavom u područnom uredu Porezne uprave.

Praćenje plaćanja računa

Novonastalim propisima ostavlja se mogućnost "opuštenijeg" izdavanja računa, ali popratno moramo više ažurnije pratiti plaćanja po izdanim računima te ih u evidenciji voditi naplaćenima/plaćenima.

Korisnici Relago aplikacije Računi mogu vrlo jednostavno pratiti plaćanja u aplikaciji, praćenjem statusa dokumenata, statistike na početnoj stranici i u izvještajima.Olakšanje praćenja plaćanja nudi i kalendar sa prikazom dospijeća računa te automatsko prebacivanje računa u status "Plaćanje kasni" dok je istekao rok plaćanja po poslanom računu.
Računi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Računi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Jednostavna fiskalizacija ne-gotovinskih računa