Putni nalozi: dnevnice u 2016. godini (te umanjenja kod osigurane prehrane)

Datum: 12.4.2016.
Kategorija: Putni nalozi
  Putni banner
Dnevncie u 2016. godini i umanjenja kod osigurane prehrane1


Što su dnevnice? To su naknade namijenjene pokriću troškova za prehranu, piće i prijevoz u mjestu gdje je djelatnik upućen na službeni put. Znači kada netko primi dnevnicu od 170 kn (jedna Hrvatska dnevnica) – to mu je osigurano za hranu, piće i prijevoz tijekom izbivanja sa“redovitog“ radnog mjesta, a i boravišta. Jednostavno, zar ne?

Da, prilično jednostavno, no postoji nekoliko detalja na koje valja obratiti pozornost jer se stvari kasnije mogu itekako zakomplicirati… No krenimo od početka:

Dnevncie u 2016. godini i umanjenja kod osigurane prehrane2

Definicija dnevnica:

(U prvom licu): Imam pravo na dnevnicu/e (naknada troškova prehrane, pića i smještaja) ako sam upućen na službeni put (radi obavljanja poslova u skladu sa mojim radnim mjestom te u skladu sa djelatnosti poslodavca) u mjesto udaljeno najmanje 30 km od mjesta rada ili prebivališta/uobičajenog boravišta).

Maksimalno trajanje puta je do 30 dana, svaki povratak u mjesto rada ili boravište prekida put, a iznose dnevnica po svim državama pregledajte na Relago Alatima.
Dnevnice se isplaćuju najčešće po kraju putovanja i obračunu putnog naloga, ali se prije/tijekom puta može isplatiti i akontacija dnevnica (unaprijed isplaćen iznos, najčešće u gotovini).
Akontacije kasnije sudjeluju u obračunu putnog naloga.

Kako se obračunavaju dnevnice?

Dnevnice se obračunavaju na način da se pravda pola dnevnice za period od 8-12 sati provedenog u pojedinoj državi, te cijela dnevnica ako je provedeno 24 sata ili više od 12 sati u ostatku vremena.

Obračun dnevnica može biti dosta kompliciran ukoliko imamo više država na jednom putu ili više odredišta ili više dana provedenih na putu. U tom slučaju se vrlo lako zabuniti kod obračuna ili potrošiti jako puno vremena na obračun samih naloga.
Preporučamo da za obračun dnevnica koristite Relago Putne naloge i uštedite vrijeme i novac te smanjite rizik od greške.

Obzirom da se dnevnice isplaćuju neoporezivo (tj. ne plaćaju se doprinosi ili porezi državi) – vjerujte nam da država želi znati radite li „greške“ kod obračuna dnevnica i putnih naloga i da se taj dio poslovanja pregledava rigorozno i temeljito.

Dnevncie u 2016. godini i umanjenja kod osigurane prehrane3

Što ako imam osiguranu prehranu, piće i(li) prijevoz tijekom trajanja puta u Republici Hrvatskoj?

Ukoliko mi je poslodavac osigurao jedan obrok (npr. ručak ili večeru) za taj dan mi je umanjena dnevnica za 30%.
Ako su mi osigurana dva obroka dnevnica mi je umanjena za 60%.

Umanjenje dnevnice u inozemstvu

Ako imam osiguranu prehranu a nalazim se na poslovnom putu u inozemstvu – tad mi dnevnica isplaćuje umanjena za 80%.
Propisi ne govore u slučaju inozemstva jeli to jedan, dva ili više osigurana obroka, kao što je npr. za tuzemne dnevnice definiran jedan ili dva obroka. Što znači „osigurana prehrana“ – protumačite sami.
Od početka 2017. - ovaj propis više ne vrijedi! Pročitajte u novom blog postu što se mijenjalo vezano uz dnevnice i putne naloge od 1.1. 2017.-e.

Zaključak oko umanjenja dnevnica na putnim nalozima

Evo, nije baš da su stvari jednostavne, ima nešto komplikacija kod obračuna dnevnica i još jednom napominjemo da Vam taj posao točno, brzo i jednostavno može odraditi aplikacija Putni nalozi.
Isprobajte već danas, nemate što izgubiti, besplatno je!

Ukoliko Vam je interesantno, ovdje pročitajte noviji blog post sa prikazom obračuna inozemnog putnog naloga.
Putni nalozi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Putni nalozi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Računi