Istraživanje korištenja Relago aplikacija

Datum: 27.4.2016.
Kategorija:
  Putni banner
Istraživanje Relago korisnika1


Kada imaš više od 1500 korisnika (1700+ da budemo precizniji) dobivaš mogućnost analize najrazličitijih statistika. Tako smo mi napravili malo istraživanje u kojem smo htjeli dobiti odgovor na pitanje: Kako rade korisnici Hrvatskog poslovnog web servisa?

Svi podaci koje smo prikupljali najčešće korištenim sustavima za analizu i metrike daju nam uvid u neke vrlo zanimljive podatke.
Prvo, dolje su prikazani podaci gledajući ukupne posjete u 2015. godini.

Istraživanje Relago korisnika 2

Kada "rade" Relago.hr korisnici?

Obzirom da su Relago aplikacije namijenjene poslovnim korisnicima, i predviđali smo kako najveći broj naših korisnika dolazi u uredovno vrijeme, između 7 i 15 sati a nakon toga broj posjetitelja opada.
Korisnici i dalje "rade" do 21h, a pred ponoć nastupa zatišje koje traje sve do 6-7 ujutro.

Istraživanje Relago korisnika 3
Također je zanimljivo vidjeti kako u ljetnim mjesecima, kada je najčešće izbivanje radi godišnjih odmora, pada broj posjetitelja, te se svi ponovno "vraćaju na posao" u 9 mjesecu.

Ovaj trend, također radi godišnjih odmora, blagdana i praznika je blago prisutan i u 12 mjesecu. Trend povećanja broja posjeta je vidljiv kroz cijelu godinu.



Kako "rade" Relago.hr korisnici?

Istraživanje Relago korisnika 4
Prikazani podaci se odnose na ožujak 2016. godine i pokazuju kako je daleko najpopularniji operativni sustav Microsoft Windowsi (83% svih korisnika) koji pak možemo razdijeliti:
56% Windows 7,
22%: Windows 10,
11%: Windows 8.1,
10%: Windows XP i
1%: Windows 8.

Kako vidimo, XP se i dalje drži...
Nakon Windowsa su najzastupljeniji Android (10%), iOS (3%) i Mac (2%) te ostali operativni sustavi (manje od 2%).

Spominjujući Android i iOS treba reći da čak 14,5% posjetitelja pristupa na naše stranice putem mobilnog uređaja, a najzastupljeniji mobilni uređaji su:
1. Apple iPhone 20%
2. Samsung Galaxy S5 5%
3. Samsung Galaxy S6 4%
4. Apple iPad 3%...

Browseri (web preglednici)

Istraživanje Relago korisnika 5
Drago nam je vidjeti da naši korisnici rade u preporučenim preglednicima, najpopularniji su Chrome sa 49% (povećanje sa 45% u istom razdoblju lani), Mozilla Firefox sa 24% (22% prije godinu dana) te Internet Explorer sa 18% (prije godinu dana je bio na visokih 28% udjela).

Kod Chrome-a i Firefoxa, velika većina korisnika koristi zadnje verzije browsera što je svakako za pohvaliti, dok u slučaju Internet Explorera ističemo 1,16% korisnika koji koriste IE8 ili (za nepovjerovati) 0,07% korisnika koji uspijevaju raditi u IE7

Kao i uvijek do sada, preporučamo korištenje Mozilla Firefox-a i Google Chrome-a kao standardnih i sigurnih preglednika.

Istraživanje Relago korisnika 6

Veličine ekrana

A evo i prikaza prosječnih veličina ekrana na kojima rade Relago korisnici.
Još jednom napominjemo kako su Relago aplikacije, zasada, namijenjene radu na desktop i laptop računalima koja imaju širinu ekrana veću od 1024 piksela.

Sve manje od te rezolucije ne predstavlja "ugodno" okruženje za rad.

Trendovi posjeta Relago.hr

Istraživanje Relago korisnika 7
U ožujku 2016. smo imali 47% posjetitelja više no u istom razdoblju prošle godine.
Trend povećanja je jednako vidljiv i na brojevima posjeta (+53%), učitanih stranica (38%) i posjeta RelaGO Blogu (+40%).
Sve govori u prilog velikom povećanju posjeta Relago.hr stranicama pa možemo reći da smo na dijelu posjetitelja „rasli“ otprilike za 50%.

Istraživanje Relago korisnika 8
Gore je usporedni prikaz posjeta u danima ožujka 2015 (narančasto) i 2016 (plavo). Jasno je vidljiv pad broja posjeta u danima vikenda.

Zaključak

Možemo reći kako prosječan poslovni korisnik radi u Relago aplikacijama onako kako smo i predvidjeli: putem desktop ili laptop računala sa Chrome ili Firefox browsera uz rad na ekranima predviđenih rezolucija.
Najčešće koristi posjećuje Relago.hr stranice tijekom radnih dana u tjednu, između 7-13h.
Uz 50% postotni rast broja posjetitelja na godišnjoj razini, svakako treba obratiti pozornost na sve veći broj korisnika koji radi putem mobilnih uređaja na što ćemo svakako morati obratiti pozornost u budućim nadogradnjama sustava.
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Dokumenti