Trajanje putnog naloga – najčešće postavljana pitanja

Datum: 17.5.2016.
Kategorija: Putni nalozi
  Putni banner
  Putni banner
Trajanje putnh naloga 1


U posljednje vrijeme više no inače vidimo kako puno putujete, puno radite i pišete puno putnih naloga. Istovremeno primamo dosta pitanja oko trajanja putnih naloga, pa smo htjeli na jednom mjestu dati sve odgovore na najčešće postavljana pitanja. Donosimo odgovore u nastavku.

Iz nekog razloga vam je dosta interesantno vidjeti opcije vezane uz maksimalno trajanje putnih naloga i tzv. „trajne putne naloge“.

Trajanje putnh naloga 2

Koje je maksimalno trajanje putnog naloga?

Putni nalog može trajati najdulje 30 dana. To podrazumijeva 30 obračunatih dnevnica.
Sve iznad toga se treba obračunavati kao terenski dodatak ovisno o važećim pravilnicima o radu, ugovoru o radu sa djelatnikom, odlukom poslodavca i slično. Također još postoje i naknade za odvojeni život no, kao i terenski dodaci, to su neke druge teme. Navedeno se odnosi na ukupno trajanje puta, a ne po državi, što znači da nalog sveukupno može trajati do 30 dana bez obzira koliko je djelatnik vremena proveo po svakoj zasebnoj državi.
Samo da se nadovežemo, loko vožnje se evidentiraju po danu.

Što ako imam putni nalog kraći od 8 sati?

Minimalno trajanje putnog naloga nije propisano, ali ukoliko je provedeno manje od 8 sati na putu potrebno je napraviti putni nalog, no ovdje se ne obračunavaju dnevnice. Tu svakako vrijede sva pravila kao i inače kod unosa i obračuna putnih naloga (min. 30 km itd. - pročitajte koje su najčešće greške kod izrade putnih naloga).

Trajanje putnh naloga 3

Postoji li trajni putni nalog?

Ne, ne postoji. Ne znamo uopće što bi on sadržavao i kako bi se obračunavao i isplaćivao… Takav izraz je vjerojatno smislio netko tko je htio brže i jednostavnije obračunavati naloge. Ponavljamo, putni nalog može trajati najviše do 30 dana i mora sadržavati slijedeće datume:
- izdavanja,
- polaska (i sate),
- povratka (i sate) i
- obračuna/isplate/likvidacije.

Usred puta se djelatnik vraća u mjesto rada/prebivalište – putni nalog se nastavlja?

Ukoliko se je tijekom puta djelatnik vratio u mjesto rada ili svoje prebivalište - putni nalog se prekida, obračunava i isplaćuje. Daljnje vraćanje na put je novi putni nalog.

Trajanje putnh naloga 4

Kako obračunati dnevnice kada imamo dulji putni nalog u više država?

Pravilo je 8-12 sati = pola dnevnice, iznad 12 tj. 24 sata = 1 dnevnica. Posljednji post posvećen dnevnicama pogledajte ovdje. Obzirom da ovakav kompleksan nalog može oduzeti i više od sat vremena na obračunu sati, dnevnica i preračunavanju troškova, svakako isprobajte bi li vam Relago aplikacija Putni nalozi pomogla u obračunavanju putnih naloga i troškova te pripremi JOPPD xml-a za učitavanje na ePoreznu.

Mislimo da su „pravila igre“ ovdje vrlo jasna – max. 30 dana, nema trajnog naloga a povratak u mjesto izdavanja ili prebivalište prekida nalog.

Kada već govorimo o datumima i rokovima, nije zgorega napomenuti pravilo vezano uz prijavu isplata putnih troškova na ePoreznu: svi nalozi sa datumom obračuna u jednom mjesecu (znači datumom OBRAČUNA, ne datumom početka ili kraja…) mogu se prijaviti putem JOPPD obrasca na ePoreznu do 15. dana u slijedećem mjesecu.
Putni nalozi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Putni nalozi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Dokumenti