R1 na računima (2016.)

Datum: 28.6.2016.
Kategorija: Računi
  Racuni banner
Oznaka R1 na računima 1


„Tko bi te sve propise pratio, iščitavao, tumačio, pa nakraju svega i primjenjivao?!“ Tako nam je neki dan jedan od korisnika odgovorio kada smo mu rekli da od početka 2016. ne treba potpisivati i pečatirati izlazne račune. Slažemo se sa njim, ispada da bi svaki poslovni subjekt morao imati osobu koja će samo čitati Narodne novine (ili neku od stručnih literatura) i tumačiti sve promjene u zakonodavstvu. Zato mi i ovaj put pokušavamo objasniti jedan detalj iz svakodnevnog poslovanja, a to je: oznaka „R-1“ (ili kako neki pišu „R1“) na računima.

Kako smo rekli u uvodu, propisi se mijenjaju preko noći (da bi bili sigurni, pogledajte jedan od zadnjih postova na temu ispravnog izgleda računa u 2016. godini), no mi smo već 3 godine u EU i ulaskom u tu zajednicu država, prihvatili smo neke zajedničke propise i pravila.
Neka od tih pravila imaju upravo i utjecaj na označavanje poslovnih isprava pa i famozni „R1“.

Oznaka R1 na računima 2

Što je oznaka R1 na računima?

Tu oznaku su ljudi poistovjećivali (i danas je to slučaj) sa računom na tvrtku. Kada dođem u dućan (kao zaposlenik tvrtke) i trebam nešto kupiti što bi mi tvrtka trebala refundirati – tražim R1 račun. Ako ne tražim taj račun, dobiti ću račun bez imena kupca, te ga tvrtka neće moći proknjižiti u poslovanju.
Jednako tako bi trebali moći reći da trebate račun na tvrtku.

R1 na računima

Od 1.7.2013., ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, oznaka R1 nije više obavezan element na računima obveznika poreza na dobitak koji su u sustavu PDV-a.

Zakonodavstvo EU ne prepoznaje tu oznaku tako da je izdavatelji računa više nisu obavezni stavljati na izlazne račune.

Primjena propisa oko računa R1

Ok, oznaka se više ne bi trebala prikazivati ali svjedoci smo da je R1 itekako „živ“ u svakodnevnoj primjeni. Prodavač na benzinskoj postaji će Vas pitati: „Trebate li R1?“, na blagajnama u trgovinama će pisati da prije izrade računa napomenete da Vam treba „R1 račun“.

Mnogi izdavatelji računa su odlučili i dalje koristiti taj izraz ali i dalje koristiti oznaku na izdanim računima, jer su razmišljali na način: „Svi me to traže, ja ću to i dalje prikazivati.“.
Što nas dovodi do pitanja…

Oznaka R1 na računima 3

Dali je račun sa oznakom R1 neispravan?

Koliko znamo: nije.
Naime, Zakon(i) propisuju što je obavezno, što mora biti na računima. U ovom slučaju se radi o tome da oznaka R1 „više nije obavezan element“.
Što nije obavezno, ne znači da je zabranjeno.

Znamo iz iskustva da neki od Relago korisnika aplikacije Računi imaju tu oznaku na svim računima, bez obzira kome su namijenjeni.

Dali ostaviti oznaku R1 na računima?

S jedne strane imamo dosta korisnika koji traže R1 račune, s druge strane imamo dosta izdavatelja koji izdaju R1 račune, a s treće strane EU (čiji smo dio) ne razumije R1, odgovor nije jednostavan.

Naš je zaključak i preporuka: odaberite sami i posavjetujte se sa knjigovođom. Ako želite možete staviti tu oznaku, ona neće smetati.
A ako je nemate sami objasnite (po potrebi) Vašem klijentu zašto je nemate.

Naravno, radi gorespomenutih razloga u našoj aplikaciji Računi – i dalje možete prikazati oznaku R1.
S druge strane, mi (u Relagu) za naše izlazne račune – ne prikazujemo R1.
Računi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Računi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Članstvo