Obračun inozemnog putnog naloga u 2016. godini

Datum: 30.8.2016.
Kategorija: Putni nalozi
  Putni banner
Primjer obračuna inozemnog putnog naloga 1


Zadnji prikaz primjera obračuna putnog naloga smo napravili sredinom 2014. i od tada je to jedan od naših najčitanijih blog postova. Ikada. Pa smo mislili napraviti novi obračun, čisto da malo rezimiramo kako danas stvari stoje. Krenimo odmah.

Prošli put smo radili za primjer jedan tuzemni nalog a ovaj put radimo inozemni sa slijedećim karakteristikama:
   - inozemni nalog (iz Hrvatske u Njemačku i povratak)
   - put traje 4,5 dana
   - djelatnik je primio i akontaciju (predujam)
   - koristi se službeno prijevozno sredstvo na putu
   - imamo nešto i troškova plaćanih na različite načine.

Primjer obračuna inozemnog putnog naloga 2

Tijek putovanja

Djelatnik Miro Perić je dana 27.6.2016. u 8 ujutro otputovao na put sa ciljem sastanka sa poslovnim partnerima. Sa sobom je (naravno, kako i treba) ponio i putni nalog kojim ga tvrtka upućuje na odrađivanje puta na odredište (Stuttgart) na kojem piše kako put može trajati 5 dana te da može koristiti službeno vozilo.

Ovaj dio gdje pišemo da je djelatnik uzeo putni nalog sa sobom shvatite sa rezervom. Dobro smo upoznati da propisi, Pravilnici i Zakoni nalažu da se putni nalog treba imati uz sebe pri službenom putovanju, no još smo i bolje upoznati da to rijetko tko radi (skoro pa nitko – no to je jedna sasvim druga tema).
Putni nalozi se u praksi najčešće rade nakon puta – tek kada su obavljeni…

Predujam uz putni nalog

Djelatniku je isplaćen predujam u iznosu od 300 €. Prema propisima, predujam je namijenjen za troškove djelatnika u mjestu gdje je upućen na put i to za troškove prijevoza (u samom mjestu), pića i hrane.
Predujam se ne daje za druge troškove (npr. cestarinu ili reprezentaciju) ali nitko ne priječi djelatnika da ih za njih koristi.

U međuvremenu je Miro uspješno obavio put i vratio se kući 1.7.2016. u 17:30.

Primjer obračuna inozemnog putnog naloga 3

Putni troškovi i putni nalog po završetku puta

Po završetku puta, Miro je ispunio putni nalog, priložio troškove (fizičke račune jer slike i skenovi vam ne znače ništa) koje je imao:

   - Cestarine i vinjete u HRV, SLO i AUT:
      o Hrvatska cestarina u oba smjera: 58 kn
      o Vinjeta Slovenija 7 dana (kupljena u Hrvatskoj): 114 kn
      o Vinjeta Austrija (10 dana): 8,70 €
      o Cestarine u Njemačkoj se još uvijek ne naplaćuju.
   - Smještaj u Stuttgartu, 3 noći u hotelu *** Palace, Stuttgart, 133 €
   - Trošak benzina u Hrvatskoj u iznosu od 420 kn,
   - Trošak benzina u Njemačkoj u iznosu od 55 €
   - Trošak reprezentacije u Stuttgartu od 212 €

Većinu iznosa je djelatnik platio vlastitim novcem (nešto gotovinom, a nešto osobnom karticom). Hotel je plaćen računom na tvrtku, prije samog puta. Unos troškova u putni nalog ima dva cilja: refundirati novce djelatniku (ako ga je djelatnik platio vlastitim novcem) i/ili učiniti putni nalog vjerodostojnim radi kasnijih revizija ili provjera Porezne uprave i sl.

Uz troškove, Miro je priložio (upisao u nalog) i ostale podatke koji su nam bitni za obračun:
   - Datum i vrijeme polaska i završetka puta (ukupno trajanje puta)
   - Datume i vremena prelazaka granica
   - Početno i završno stanje kilometar/sat-a na korištenom vozilu. (Obzirom da se ovdje radi o službenom vozilu, ne pravdaju se 2 kn/km ali je potrebno unijeti ovaj podatak (po Pravilniku poreza na dohodak) i to: navesti marku i registarsku oznaku automobila te početno i završno stanje kilometar/sata.)
   - Izvještaj sa puta i dodatne napomene (ako ih je imao)

Primjer obračuna inozemnog putnog naloga 2

Obračun putnog naloga - troškovi

Svi priloženi troškovi će se pravdati po realno nastalom iznosu po priloženim računima, obračunati u kunama (jer su kune jedina valuta obračuna u putnom nalogu).
Datumi tečajeva bi trebalo odgovarati datumu obračuna/datumu likvidacije (isplate) putnog naloga, dok kod tečaja za akontaciju možemo odabrati i datum isplate akontacije.
Eventualne akontacije sudjeluju u obračunu sa negativnim predznakom (umanjuju iznos koji se treba isplatiti djelatniku).

Obračun putnog naloga – dnevnice

Dio gdje ljudi najviše rade greške i najviše gube vremena je obračun dnevnica. Zato bi ovaj posao trebala raditi brza i jednostavna aplikacija – poput Relago Putnih naloga.

No, vratimo se mi na put našeg g. Perića. Ukupni broj dnevnica je definiran brojem sati puta, u našem slučaju imamo 105,5 sati (probajte sami izračunati broj sati od 27.6.2016. 8:00 do 1.7.2016. 17:30 te koliko je to točno dnevnica, vidjet ćete da nije baš tako lako) - što je dovoljno za 4,5 dnevnice.
Miro je samo kratko vrijeme proveo na putu u Hrvatskoj (5,5 sati što nije dovoljno niti za pola dnevnice) tako da je cijeli raspon puta uračunat u 4,5 Njemačke dnevnice što se množi sa iznosom dnevnica za Njemačku po definiranoj listi dnevnica.
Da je imao osigurane obroke, dnevnica bi mu se morala umanjiti za 80%.
U izvještaj sa puta (koji je obavezan podatak) Miro je upisao: „Put je protekao u redu.“

Primjer obračuna inozemnog putnog naloga 3

Konačni obračun putnog naloga

U konačnici, po obračunu putnog naloga se djelatniku mora isplatiti razlika od 2779,76 kn.
Kako smo došli do ovog iznosa? Nismo, njega nam je servirala aplikacija Putni nalozi, ovdje preuzmite putni nalog koji smo dobili u samo par trenutaka iz aplikacije.
Brzo, jednostavno i, što je najvažnije, točno, bez sumnje.

Ovakav nalog je potrebno potpisati i proknjižiti, te, naravno, prijaviti u JOPPD obrazac najkasnije do 15.08.2016. (jer je datum obračuna/isplate 4.7.2016.
Trebamo li napominjati kako aplikacija automatski priprema JOPPD obrazac, kumulativno za cijeli mjesec po svim unesenim putnim nalozima i loko vožnjama? Također recimo da je svu statistiku i zbirne podatke moguće pregledati u preko 10 različitih izvještaja?
Nemojte gubiti vrijeme – isprobajte naše Putne naloge još danas, besplatno i bez ikakve obaveze u trajanju od 14 dana, jer tko još ima vremena/novaca/živaca za ručni obračun putnih naloga?
Putni nalozi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Putni nalozi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Jednostavna fiskalizacija ne-gotovinskih računa