Najčešće postavljana pitanja u aplikaciji Članstvo

Datum: 2.11.2016.
Kategorija: Članstvo
  Članstvo za ispis uplatnica sa 2D barkoom, praćanje plaćanja dugovanja, vođenje registra članova
Najčešće postavljana pitanja u aplikaciji Članstvo 1


Uz popularne aplikacije, dolazi i puno pitanja, koja se ponekad i ponavljaju. Neka od tih pitanja donosimo u tekstu u nastavku, nadamo se da ćete pronaći neke od odgovora koje tražite i dodatno se upoznati sa aplikacijom Članstvo.

Najčešće postavljana pitanja u aplikaciji Članstvo 2

1. Aplikacija ne printa uplatnice za xyz mjesec. Kaže da „Nema pripremljenih podataka za ovaj izvještaj“.

Ne postoje dugovanja za odabrani period. Potrebno je kreirati dugovanja za članove na Izrada mjesečnih članarina u lijevom meniju ili je potrebno odabrati drugi period u kojem imamo dugovanja.

2. Kod printa uplatnica podaci ne „sjedaju u kućice“, zašto?

Najčešći problem je kod postavljanja ispisa pdf-a (gdje biramo koje stranice i u koliko kopija želimo ispisati), treba podesiti opciju Scaling na None ili Actual size (na hrv: Sažimanje stranice postavite na Ne sažimaj ili Stvarna veličina). Otvorite pdf u Adobe Readeru, Foxit Readeru, Sumatra readeru ili sličnim programima za otvaranje pdf-a (ne otvarajte u Chrome-u ili Exploreru/Edge – oni ne podržavaju navedenu opciju).

3. Kako ispisati/obrisati člana iz aplikacije?

Člana brišemo na ikonu kante za smeće u pregledu članova. Ona se prikazuje kod članova koji:
- Nisu upisani u nijednu grupu (aktivno ili neaktivno)
- Nemaju povezanih članova (npr. brata ili sestru)
- Nemaju evidenciju dolazaka ili drugih povezanih elemenata (dokumenata, postignuća...).

Najčešće prije brisanja člana trebamo pobrisati njegov upis u grupu (član -> tab Upisane grupe).

Prije samog brisanja člana preporučamo da preuzmete karticu člana i druge izvještaje za navedenog člana.

Najčešće postavljana pitanja u aplikaciji Članstvo 3

4. Trebam upisati novog člana i samo njemu kreirati dugovanje za ovaj mjesec. Kako to napraviti?

Prvo, na Općim postavkama u dijelu Dugovanja moramo staviti kvačicu na opciju Kreiraj članarinu kod upisa člana u grupu te spremimo. Drugo, kod upisa člana u grupu (prvi upis, ne promjena te grupe) kreirati će mu se dugovanje za odabrani period i godinu (Upis u mjesec/godina).

5. Kako zadužiti članove za neki posebni događaj (knjige, izlet, natjecanje) jednokratno?

U lijevom meniju idemo na Promjene više dugovanja. Tamo odaberemo opciju Izrada jednokratnih dugovanja – unesemo potrebne parametre i dugovanja se kreiraju za sve ili odabrane grupe. Kreirana dugovanja možemo ispisati na uplatnice kao i druga dugovanja.

6. Kako povezati članove obitelji da im se kreira jedna uplatnica a ne više njih?

Otvorimo jednog od članova. Odemo na tab/karticu Povezani članovi te odaberemo člana sa kojim ga želimo povezati. Ukoliko odaberemo grupiranje dugovanja, kod kreiranja mjesečnih članarina aplikacija će povezati i zbrojiti dva dugovanja u jedno koje se ispisuje na jednu uplatnicu.

Relago zahvala sportašima osvajačima medalja na Olimpijskim Igrama RIO 2016 2

7. Mogu li isprintati zasebno dugovanje ili više njih?

Da, na pregledu dugovanja u zadnjoj koloni (Ispis) kvačicom označimo dugovanja koja želimo ispisati te kliknemo na gumb ispod tablice Ispiši odabrana dugovanja.

8. Na kraju školske godine, kako mogu jednostavno prebaciti članove iz jedne u drugu grupu?

Prvo možemo sve upise članova u grupe označiti neaktivnima. To možemo napraviti za svakog člana zasebno na pregledu člana – tab Upisane grupe. Nakon toga upišemo člana u novu grupu na istom mjestu te spremimo.

9. Mogu li u aplikaciji voditi istovremeno redovite članove (koji plaćaju mjesečnu članarinu) i tzv. skupštinare (koji plaćaju jednom godišnje)?

Da. Po Zakonu o udrugama svi članovi moraju biti u jednom registru… Za takve članove kod upisa u grupu možemo staviti da im je članarina 0 kn. Tako im se mjesečno neće kreirati dugovanje sa ostalim članovima. Jednom godišnje (najčešće na početku kalendarske godine) im možemo kreirati jednokratno dugovanje sa nazivom Godišnja članarina za 20xy godinu.

Najčešće postavljana pitanja u aplikaciji Članstvo 3

10. Zabunom sam kreirao dugovanja za period. Mogu li više dugovanja pobrisati odjednom?

Možemo, u lijevom meniju na Promjene više dugovanja odaberemo opciju brisanja dugovanja za period/godinu ili period/godinu za određenu grupu.

11. Mogu li odjednom smanjiti članarinu svim članovima za 1 mjesec?

Da. u lijevom meniju na Promjene više dugovanja odaberemo opciju Promjena dugovanja za grupu u periodu/godinu gdje možemo smanjiti/povećati dugovanja za fiksni iznos ili postotak ili ih postaviti na točno određeni iznos.

12. Član mi je platio članarinu nekoliko mjeseci unaprijed, mogu li napraviti kako da mu se ne kreiraju dugovanja do tog mjeseca?

Na pregledu člana, na tabu Upisane grupe možemo na željenoj grupi reći da se članu ne kreiraju dugovanja do određenog datuma.

13. Kako mogu napraviti „prazne uplatnice“?

Ovakav tip uplatnica nam služi kada želimo imati isprintane uplatnice sa ponekim praznim poljem za ručni upis. U lijevom meniju na Izvještajima možemo odabrati opciju Prazne uplatnice.

14. Kako pobrisati grupu iz sustava?

Kako biste pobrisali grupu, ona u sebi ne bi trebala sadržavati niti jednog upisanog člana.
To podrazumijeva i članove koji su neaktivno upisani u tu grupu. Njima se ne kreiraju članarine za taj upis u grupu, no imamo povijest članarina kreiranih po tom upisu u grupu. I takav upis priječi brisanje članova iz grupa.

Kako bismo vidjeli koji su to upisi, možemo na listi izvještaja preuzeti popis članova grupe (uključujući i neaktivne, koji su označeni sivom bojom).

Kada na članu, tab Upisane grupe pobrišemo sve upise članova u tu grupu (znači i neaktivne upise) te spremimo, potom ćemo na pregledu svih grupa imati ikonu koša za smeće kako bismo obrisali tu grupu iz sustava.

Ako pak ne želite brisati grupu, uvijek joj možete promijeniti naziv, staviti neki prefiks (npr. slovo x) kako Vam se u listi odabira grupa ne bi prikazivala pri vrhu, abecedno.

U nastavku pročitajte savjete postojećih korisnika aplikacije Članstvo u jednom od blog postova.
Članstvo banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Članstvo
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Članstvo