Dnevnice i putni nalozi u 2017.-oj

Datum: 16.1.2017.
Kategorija: Putni nalozi
  Putni banner
Isplatne liste i putni nalozi te loko vožnje 1


Nova godina, novi pravilnici. Kao i svake godine, donosimo važeće izmjene propisa koji se primjenjuju na putne naloge i ostala službena putovanja.

Početkom godine neke stvari su se mijenjale no dosta toga ostaje isto kao i do sada. Ovdje ćemo nabrojati samo promjene koje stupaju na snagu u 2017.-oj godini, vjerujemo da su osnove svima otprije dobro poznate, ako nigdje onda iz ostalih postova sa ovog bloga.

Isplatne liste i putni nalozi te loko vožnje 2

Umanjenja dnevnica kod osigurane prehrane

I prije smo pisali o ovoj temi dnevnica, a sada imamo male izmjene. Novi Pravilnik o porezu na dohodak više ne pravi razliku radi li se o Hrvatskom nalogu ili o ino nalogu – umanjenja kod osigurane prehrane (koja je poslodavac platio) su:
- Ako je osiguran jedan obrok (ručak ili večera) umanjujemo dnevnicu za 30% (Hrv. dnevnica = 119 kn),
- Ako su osigurana dva obroka (ručak i večera) umanjujemo dnevnicu za 60% (Hrv. dnevnica = 68kn).
Zanimljivo, kao i do sada o doručku niti riječi (vjerojatno jer se pretpostavlja da je poslodavac ionako osigurao doručak).

Navedeno je već odavno riješeno u aplikaciji Putni nalozi. Jednostavno, na tabu dnevnice odaberete željenu državu i u polje "umanji iznos dnevnice za %“ upišete 30 ili 60 i kliknete na kvačicu - ostalo aplikacija napravi sama.

Vezano uz ostale specifičnosti oko obračuna dnevnica, kao npr. što to dnevnice u biti jesu, na koji se način obračunavaju za Hrvatske naloge ali pogotovo iz perspektive inozemnih naloga te druge specifičnosti, kako smo i spomenuli – odgovore potražite u ranijem, prošlogodišnjem blogu.

Iznosi dnevnica po državama

Dnevnice po državama i ove godine ostaju nepromijenjene. Zadnje su definirane 2006. i unatoč sve glasnijem javnom neodobravanju nisu se promijenile niti ove godine. Zašto bi dnevnice trebalo revidirati?
1. Neodgovarajući iznosi za pojedine države (npr. dnevnica za Rusiju je $50, iznos koji odavno radi inflacije i valutnih promjena ne pokriva ono što je pokrivao prije 10 godina)
2. Nepostojanje u međuvremenu osnovanih država (npr. Kosovo)
3. Sve je više i onih koji Hrvatsku dnevnicu od 170 kn ne smatraju dovoljnom za pokrivanje osnovnih, prosječnih troškova prijevoza, hrane i pića – što dnevnica u teoriji i jest. Ovaj zahtjev je u posljednje vrijeme sve češći.

Iznose dnevnica po državama možete pronaći na Relago Alatima.

Isplatne liste i putni nalozi te loko vožnje 3

Mogu li pravdati i veće dnevnice od propisanih?

Dosta često pitanje.
Što se nas tiče – možete. No to skoro nitko ne radi.

Kao što im i definicija kaže, to su „maksimalni neoporezivi“ iznosi. Što znači da ako isplatite dnevnicu od 200 kn za Hrvatsku, iznos iznad 170 kn (30 kn) se tretira kao plaća. Na taj iznos se moraju obračunati sve trenutno važeće naknade, porezi, prirezi, naknade itd.
U zaključku – (nemojte) odlučite sami.

Kod obračuna dnevnica treba paziti na datume i vremena početka i kraja puta, prelazaka granica u odnosu sa ukupnim trajanjem puta. Zna biti jako komplicirano i, što je bitnije, jako puno ljudi često radi (slične) greške.
Ili možete pustiti aplikaciju Putni nalozi da Vam obračunava dnevnice, kao što već radi na stotine Hrvatskih tvrtki, obrta i udruga. Isprobajte ju već danas i olakšajte si poslovanje, smanjite rizik i ubrzajte radni proces.
Putni nalozi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Putni nalozi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Računi