Izgled računa (fakture) u 2017.-oj – primjer i novi propisi

Datum: 26.1.2017.
Kategorija: Računi
  Racuni banner
Izgled računa ili fakture u 2017.-oj godini 1


Za sve one koje zanima aktualni izgled računa sa svim pobrojanim elementima i novosti vezane uz izlazne fakture, tekst u nastavku donosi sve potrebne informacije kako biste mirno radili i znali da radite po propisima. Krenimo odmah…

Izgled računa ili fakture u 2017.-oj godini 2

Primjer računa u 2017.-oj

Velika većina stvari ostaje apsolutno ista kao i do sada.
S tim na umu, post koji smo napisali početkom prošle 2016.-e godine i dalje vrijedi, tako da ako tražite primjer izlaznog računa (izlazne fakture) – primjer preuzmite ovdje.

Više ćete informacija naći na navedenom, starom blog postu.

Potpisivanje izlaznih računa

Novim Zakonom o računovodstvu mijenja se propis koji kaže da na svakoj knjigovodstvenoj ispravi mora stajati potpis odgovorne osobe. To je noćna mora za sve koji rade veći broj računa.
Upravo iz tog razloga je navedena i iznimka ako je račun sastavljen na način koji uređuju porezni propisi i ako sadržava ime i prezime osobe koja je odgovorna za njegovo izdavanje - ne treba ga se potpisivati.
Ukoliko izdajete gotovinske račune (fiskalizacija) umjesto imena i prezimena na računu može stajati i samo oznaka operatera (dosta često ljudi stavljaju OIB osobe koja je kreirala račun/fakturu).

Naša je preporuka da ne razmišljate previše i da na računu svakako navedete ime i prezime osobe koja ga je izradila.

Izgled računa ili fakture u 2017.-oj godini 3

Riječ dvije o likvidaciji knjigovodstvenih isprava

Novina iz 2016.-e je bila da je ulazne račune potrebno likvidirati/potpisivati – ostaje.
Novi Zakon kaže da je prije knjiženja ulaznog računa (ulazne fakture) potrebno potvrditi njenu vjerodostojnost te ju potpisati ili odobriti na način iz kojeg se jednoznačno može utvrditi njezin identitet (?) ili u slučaju elektronskih računa osigurati njihovu kontrolu i verifikaciju (?) u skladu sa internim pravilima i procedurama.

Točno tumačenje ovoga nemamo, stoga preporučamo da i dalje potpisujete ulazne račune kao i do sada. Jer možete protumačiti „jednoznačno utvrđivanje identiteta“ ili „ verifikaciju i skladu sa internim pravilima“ na jedan način, a osoba u poreznom nadzoru na sasvim drugačiji…

Da bi bili sigurni, kao svoje rješenje za izdavanje računa besplatno isprobajte Relago aplikaciju Računi - i rješite si probleme oko izdavanja računa već danas.

Za noviji, relevantniji, primjer računa iz 2018.-e kliknite ovdje.
Računi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Računi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Jednostavna fiskalizacija ne-gotovinskih računa