Rad na terenu ili terenski dodatak i/ili putni nalozi

Datum: 8.2.2017.
Kategorija: Putni nalozi
  Putni banner
Putni nalozi ili terenski dodaci (rad na terenu) 1


Kada govorimo o naknadama koje može djelatnik primiti dok je na putu postoji nekoliko opcija vezano uz način na koji napraviti isplatu i knjigovodstveno „zatvaranje“. Postoje putni nalozi, rad na terenu, naknada za odvojeni život od obitelji i pomorski dodatak. Svi se međusobno isključuju.

Ovdje nećemo pričati o naknadi za odvojeni život od obitelji i pomorski dodatak jer su to specifični dodaci i nisu često korišteni, osim kod pomoraca, vojnika ili dragih nam saborskih zastupnika i sličnih...

Putni nalozi ili terenski dodaci (rad na terenu) 2

Sličnosti putnih naloga i rada na terenu

Obje opcije se koriste kada je djelatnik upućen na put/teren udaljen više od 30 km od prebivališta/boravišta/radnog mjesta.
Opis posla treba biti u opisu radnog mjesta djelatnika, a poslodavac mora biti iz Republike Hrvatske.

Što je terenski dodatak ili rad na terenu

U definiciji je rad na terenu isto što i službeni put (putni nalog) s napomenom da rad na terenu podrazumijeva da poslodavac obavlja djelatnost koja je po svojoj prirodi vezana za rad na terenu.

Ako radnik obavlja rad na terenu tada poslodavac obračunava dnevnice za rad na terenu (terenski dodatak, naknadu za rad na terenu).
Do kraja 2016.-e su ti iznosi bili ograničeni na 170 kn za rad na terenu u Hrvatskoj i 250 kn za rad na terenu u inozemstvu. Od sada se naknade na rad u inozemstvu izjednačavaju sa maksimalnim neoporezivim iznosima dnevnica – link.
U praksi sada poslodavac djelatniku za put u inozemstvo više ne mora isplatiti do 250 kn, već maksimalno npr.:
- Za većinu država EU 70€ (Austrija, Belgija, Francuska, Irska, Italija, Njemačka, Engleska)
- Za države u okruženju 30€ (BiH, Makedonija, Srbija, Crna Gora) i 50€ za Sloveniju
- SAD $95, Kanadu $85...
Za točne iznose svih dnevnica posjetite RelaGO Alate.

Putni nalozi ili terenski dodaci (rad na terenu) 3

Razlike između putnih naloga i rada na terenu (terenskog dodatka)

Terenski dodatak i putni nalog se međusobno isključuju tako da se postavlja pitanje: "Što da radim, putne naloge ili terenski dodatak?".
Kod upućivanja djelatnika na put preporučamo da radite - putne naloge . Razlozi? Evo ih dolje. Čak sedam razloga "ZA".
1. Za terenski dodatak u ugovoru o radu sa djelatnikom treba pisati da je mjesto rada „teren“. Administrativna komplikacija koja nije ograničenje za putni nalog.
2. Putni nalog nije vezan uz specifično mjesto rada, terenski dodatak je vezan uz rad na terenu. Također, u putnom nalogu je jasno na kojim je lokacijama djelatnik obavio posao.
3. Putni nalog u praksi može ispuniti djelatnik i dovršiti ga sam te predati u knjigovodstvo, vrlo jednostavno i za djelatnika a pogotovo za poslodavca. Dokumente za terenski dodatak mora osigurati poslodavac te ih odgovarajuće sprovesti u sustavima – komplicirano za poslodavca i netransparentno za djelatnika.
4. Terenski dodatak nema mogućnost pravdanja 2 kn/km za korištenje privatnog prijevoznog sredstva, za bilo koji dio puta. U putnom nalogu je ovo samo jedan od elemenata, koji se može, a i ne mora unijeti.
5. Putni nalog omogućava i pravdanje troškova koji su nastali na putovanju a koje se djelatniku refundiraju (pa i oni koji se ne refundiraju).
6. Eventualne akontacije za putovanje su predviđene u putnim nalozima (kod terenskih dodataka nisu).
7. Za rad na terenu „poslodavac mora obavljati takvu vrstu djelatnosti koja je po svojoj prirodi vezana za rad na terenu“. Hmm, nije do kraja jasno, ali u Vašoj poziciji ne bismo nekome htjeli davati povoda za kazne prilikom nadzora i sl...

Naša je preporuka da radite putne naloge, a ako tražite aplikaciju koja će to odrađivati za Vas, svakako besplatno isprobajte aplikaciju Putni nalozi.

U novijem postu pročitajte kako smo u aplikaciju Putni nalozi dodali i terenske dodatke, pomorske dodatke i naknadu za odvojenost od obitelji.
Putni nalozi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Putni nalozi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Dokumenti