2021.-a: kako napraviti putni nalog

Datum: 4.1.2021.
Kategorija: Putni nalozi
  Putni banner
Putni naozi u 2021.-oj godini 1


Putni nalozi su i dalje vrlo aktualna tema pa nije loše i ovaj put ponoviti kako se trebaju napraviti.

Ako želite biti sigurni da su putni nalozi koje radite ispravni svakako pročitajte tekst ispod jer ćete u manje od 3 minute biti sigurni da radite ispravne putne naloge.

Putni naozi u 2021.-oj godini 2

Što je putni nalog?

Putni nalog je dokument kojim djelatnik pravda poslovno putovanje koje je kraće od 30 dana i obuhvaća djelatnikovo putovanje u mjesto udaljeno barem 30 kilometara od prebivališta ili mjesta rada. Sve kraće od toga je loko vožnja.
Može se napraviti sa papirom i olovkom, kemijskom i obrascem, za kompjuterom u Word ili Excel dokumentu ili (što je i najpametnije) u Relago aplikaciji Putni nalozi – najboljem rješenju za brz i jednostavan rad sa putnim nalozima.

Provjereno sa preko nekoliko tisuća svakodnevnih korisnika aplikacije.

Zašto se radi putni nalog?

Razlog izrade putnog naloga jesu refundacija troškova tog putovanja (cestarine, parking i slično), nadoknada troška korištenja privatnog automobila (od djelatnika) u službene svrhe i to, najčešće, po modelu 2 kune po kilometru.
No, vjerojatno najvažniji razlog radi kojeg se radi putni nalog su dnevnice.

Kada djelatnik ode na dulje (i vremenski i lokacijski) putovanje, za očekivati je da ima povećane troškove hrane, pića i prijevoza u mjestu gdje je upućen. Jer nije doma ili na svom radnom mjestu.

Upravo iz tog razloga mu se putem dnevnica nadoknađuje takva situacija gdje nije u „uobičajenim okolnostima“. Dnevnice su inače neoporezive, što znači da država nema svoj „udio“ u njima što ih čini vrlo interesantnima za nadzor, kontrolu, revizije… Tako da pazite kako radite putne naloge!

Kako god, idemo se mi vratiti na temu – kako napraviti putni nalog.

Putni naozi u 2021.-oj godini 3

Izrada putnog naloga

Kako smo i gore napomenuli, možete ga napraviti na nekoliko načina no ono što je zajedničko svima njima su elementi koje taj putni nalog mora sadržavati.

Putni nalozi bi trebali imati datum izdavanja, vrijeme trajanja putovanja, kretanja na put, povratka sa puta, ime i prezime osobe putnika, mjesto gdje osoba putuje, napisanu svrha putovanja, podatke o korištenom prijevoznom sredstvu (ako je auto, onda i stanje km sata na početku i na kraju puta), potpis ovlaštene osobe, obračun troškova, likvidaciju obračuna i izvješće sa puta.
Svakako tu uključite i podatke o onome koji upućuje djelatnika (pravna osoba tj. tvrtka, obrt, udruga...).

U zaključku

Putni nalozi su vrlo bitan dokument, omogućuju isplatu neoporezivih primanja (dnevnica i nadoknade za korištenje vozila) i kod čestih putovanja je bitno imati optimiziran, jasan i jednostavan način rada sa nalozima.
Bilo da trebate samo obračun jednostavnih naloga ili da radite kompleksna putovanja kroz više odredišta i država, ili trebate proces rada sa nalozima od odobravanja, knjiženja, i prijave na ePoreznu – Relago Putni nalozi imaju sve.
Moderno, brzo i jednostavno rješenje za bilo koji segment rada sa putnim nalozima.
Isprobajte aplikaciju već danas. Putni nalozi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Putni nalozi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Dokumenti