Uvođenje IBAN-a

Datum: 28.5.2014.
Kategorija: Računi
IBAN 2
1. srpnja 2013. godine je Hrvatska postala 28. punopravna članica Europske unije, a time smo prihvatili mnogo Europskih propisa i pravila. Jedan od tih propisa, nakon prijelaznog razdoblja od 11 mjeseci, od 1. lipnja počinje se primjenjivati u punom opsegu, bez iznimaka.

Od 01.06.2014. obavezna je primjena IBAN formata računa! U praksi to znači kako je do sada bilo moguće prilikom plaćanja unijeti broj računa sa šifrom banke i šifrom računa (npr. 1234567 – 1234567890), no sada to zamjenjuje slična formulacija (IBAN) vrlo slična dosadašnjem računu.

  Racuni banner

Razlika između starog broja računa i IBANA

U odnosu na gorenavedeni format broja računa, IBAN ima slijedeće razlike:
1. Na početku formulacije su dva slova koja označavaju državu gdje je banka, za Hrvatsku - to su slova HR
2. Odmah nakon su dvije brojke tzv. „check digits“ – omogućavaju jednostavnu provjeru ispravnosti cijelog IBAN-a
3. Potom su sve brojke kao i u dosadašnjoj konstrukciji (broj banke - broj računa)
4. Cijeli IBAN pri unosu ne smije sadržavati razmake, crtice, kose crte i sl. Makar ga dosta korisnika, radi čitljivosti, razlama u grupe sa po 4 znamenke, npr. HR12 3456 6789 0123 4567 8.

IBAN1

Što je uopće IBAN?

IBAN je kratica za International Bank Account Number (međunarodni broj računa u banci).

To je međunarodni standard ustanovljen 1997. godine u Europskoj uniji, sa ciljem olakšanja plaćanja i identificiranja bankovnih računa. Koriste ga sve države u EU, većina susjednih država, većina zemalja bliskog istoka, zapadne Afrike, Brazil kao i većina država na Karibima.
Ovisno o državi, može sadržavati do 34 znamenke (u Hrvatskoj je to 21 znamenka) i format se razlikuje od države do države. Npr. Švicarska koristi isti format kao i Hrvatska, dok ćete plaćanje u Veliku Britaniju raditi na IBAN formata: GB01 ABCD 1234 5678 9012 34.

Zašto promjena u IBAN?

Kratki odgovor bi bio: zato što smo punopravna članica EU.

Nakon što smo imali prijelazno razdoblje, od 01.06.2014. imamo obavezu sva plaćanja naslovljavati na račun IBAN formata. Svim korisnicima aplikacije Računi koji svoje klijente pozivaju na plaćanje izdavanjem ponuda ili predračuna, te izdaju račune, ova promjena je također obavezna i pozivamo ih da prilagode podatke na svojim dokumentima kako bi im klijenti i dalje mogli nesmetano plaćati.

Ukoliko ne znate koji Vam je IBAN, obavezno kontaktirajte svoju poslovnicu ili potražite broj unutar Vašeg Internet ili mobilnog bankarstva.
Računi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Računi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Računi