Što su model i poziv na broj?

Datum: 5.4.2016.
Kategorija: Računi
  Članstvo za izrade opomena i potvrda
Što su model i poziv na broj 1


Dakle, model i poziv na broj... Izrazi s kojima su se susreli svi koji su ikada platili bilo koju ponudu ili bilo koju uplatnicu (tj. HUB3 virman). U nastavku teksta ćemo malo detaljnije objasniti što te čudne brojke i slova - u biti znače!

Model i poziv na broj se prikazuju na skoro svim pozivima za plaćanje u Republici Hrvatskoj - pa i šire...
Idemo vidjeti za što ih ljudi koriste i kako ih možete automatizirati u Relago aplikacijama - alatima za olakšavanje poslovanja.

Što su model i poziv na broj?

Kod plaćanja putem platnog prometa (transakcijska plaćanja - često putem ispunjavanja HUB3 uplatnice) moguće je unijeti model i poziv na broj platitelja i primatelja. Njihova svrha je jasnije objašnjenje osnove plaćanja, odnosno „opisati“ plaćanje putem smislenog seta brojaka.
Najčešće ih vidimo na primjeru jedne opće uplatnice gdje su ta polja dostupna za unos. Ovdje ćemo pisati o modelu i pozivu na broj platitelja, obzirom da se on puno češće i koristi.

Što su model i poziv na broj 2

Izgled modela i poziva na broj

Model i poziv na broj se sastoje od 26 znamenaka od čega model najčešće ima 4 znamenke (HR + dvije brojke), a poziv na broj ima do 22 znamenke.
Osim kod prefiksa „HR“ u modelu, mogu se unositi samo brojke, te do dvije crtice „-„ (tzv. minusi) u pozivu na broj. Crtice ulaze u zbroj do 22 znamenke u pozivu na broj.

Detaljnije o modelu plaćanja

Prefiks „HR“ je jasan sam po sebi, ali kod dva dodatna broja može biti komplikacija.
To su kontrolni brojevi i služe za provjeru poziva na broj, najčešće zadnje znamenke. Ukoliko nemate sustav kontrolnih brojeva ili ga pak ne želite koristiti – stavite oznaku „HR99“.

Još jednom, u zaključku oko modela, ako niste telekom, vodovod ili elektra – koristite model „HR99“.

Detaljnije o pozivu na broj

Poziv na broj može najčešće sadržavati do 22 znamenke i maksimalno do dvije crtice.
On sadržava brojčanu oznaku povezanu uz plaćanje koja ga pobliže opisuje. To može biti broj ponude ili računa, šifra klijenta koji plaća, oznaka člana uz vremenski period za koji ide plaćanje itd.

Ideja je da ukoliko primate puno uplata, da Vam poziv na broj opiše ili identificira konkretno zaduženje koje platitelj plaća.

Što su model i poziv na broj 3

Primjeri poziva na broj

Recimo da izdajete 100 ponuda (ili računa za plaćanje) dnevno i da neke mogu biti na iste iznose, možda ponekad i istim platiteljima.
Ako niste definirali poziv na broj, a platitelj ne ostavi naziv i opis plaćanja kada ispunjava nalog za plaćanje, kako ćete znati tko je platio i po kojoj ponudi? U bankovnom izvatku možete vidjeti 10 plaćanja po 100,00 kn a na niti jednom ne vidite platitelja, opis niti poziv na broj.

Napravite praksu da u svakom izdanom računu ili ponudi upisujete poziv na broj računa ili ponude (npr. za ponudu broj 155/2016, poziv na broj može biti 1552016), kako je postavljeno u Relago Računi.
Smanjite mogućnost zabune, dodatnog posla ili neugodnosti sa klijentima.

Drugi primjer je ako periodički (npr. mjesečno) zadužujete veći broj korisnika za istu uslugu koja je slične ili iste cijene (npr. vrtići, sportski klubovi, iznajmljivači, komunalije…). Tu ste u situaciji da mjesečno možete primiti i nekoliko stotina uplata sa istim iznosom i opisom plaćanja (npr. "Članarina za mjesec travanj"), a platitelj može biti Pero Perić (a Vi potražujete plaćanje za Maju Majić). Kod prikaza platitelja se ne vidi za koga je plaćano, tu informaciju vam mora prenijeti – poziv na broj.
Tako da ako primite uplatu sa pozivom na broj „55-2016-4“ točno znate da je plaćeno dugovanje za korisnika pod šifrom 55 za travanj 2016 (upravo se na ovakav način automatski kreiraju dugovanja i ispisuju uplatnice u aplikaciji Članstvo).

U konačnici Vas niti ne zanima naziv platitelja, a niti opis plaćanja, jer imate sve što vam je potrebno u pozivu na broj.

Nadamo se da je jasnije približen smisao i mogućosti koje vam (rjeđe) model i (češće) poziv na broj pružaju. Automatiziranjem izrade poziva na broj možete riješiti nekoliko važnih problema u poslovanju te uštediti puno vremena i novaca...

Ako još niste, isprobajte Relago aplikacije, bez obaveze ili troška, nakon besplatne registracije u 14-dnevnoj probi aplikacija.
Olakšajte si poslovanje i registrirajte se odmah. Članstvo banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Računi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Jednostavna fiskalizacija ne-gotovinskih računa