Potpis i pečat na računima u 2017.oj godini

Datum: 17.5.2017.
Kategorija: Računi
  Racuni banner
Potpis i pečat na računima 1


Ukratko: izlazni računi se ne trebaju potpisivati i pečatirati.

Iako već skoro godinu i pol nije potrebno potpisivati izlazne račune, svakodnevno se susrećemo sa korisnicima koji se čude i pitaju nas jel to nešto novo. Iz tog razloga i ovaj post.

Potpis i pečat na računima  2

Potpis i pečat na izlaznom računu

Da utvrdimo gradivo. Zakon o računovodstvu koji je na snazi od 1.1.2016.-e (da, dvije tisuće i šesnaeste, ne mislimo na 17.-u nego na 2016.-u) propisuje obavezne elemente knjigovodstvenih isprava i ostala pravila i od tada donosi upravo propis kako se izlazni računi ne trebaju potpisivati.

Jedan od članaka unutar navedenog Zakona kaže kako je odgovorna osoba obavezna potpisati svaku knjigovodstvenu ispravu (u što se ubrajaju i računi) nakon pregleda sadržaja.
No, iznimno se račun ne treba potpisivati ako je sačinjen na način koji uređuju porezni propisi te sadržava ime i prezime osobe koja je odgovorna za njegovo izdavanje.
Navedeno je dio članka 9, stavka 5 Zakona o računovodstvu čiji sadržaj donosimo u cijelosti:

„(5) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, račun koji služi kao knjigovodstvena isprava, a izdan je od strane poduzetnika ne mora biti potpisan ako je sastavljen na način koji uređuju porezni propisi te sadržava ime i prezime osobe koja je odgovorna za njegovo izdavanje.
Račun za gotovinski promet kod obveznika fiskalizacije može umjesto imena i prezimena osobe koja je odgovorna za njegovo izdavanje sadržavati oznaku operatera (osobe) na naplatnom uređaju.“


Potpis i pečat na izlaznom računu nisu obavezni…

Eto, tu je sve, zaključak je jasan: izlazne račune ne treba potpisivati. Za one koji žele to raditi na drugačiji način, mi smo u aplikaciji Računi i dalje ostavili opciju da možete učitati potpis i pečat dok printate Vaše izlazne račune.
Računi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Računi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Dokumenti