Storniranje računa

Datum: 27.4.2021.
Kategorija: Računi
  Racuni banner
Storniranje računa 1


Sama riječ „stornirati“ znači; dovesti u red, ispraviti grešku u pisanju ili računanju, ispraviti grešku u knjiženju protivnom pozicijom (stavkom), poništiti, ponovo uputiti na pravi put, opet uspostaviti. Sada kad znamo samo značenje riječi jasnije je i što stornirati ili storno nekog računa označava, zar ne?

I jasnije je da se storno nekog računa radi kada izmjena više nije moguća te označava stanje koje je trebalo biti ili je naplaćeno. Ujedno je i izrada novog računa sa istim izgledom kao original, ali sa negativnim iznosom.

Storniranje računa 2

Storniranje negotovinskih računa

U većini slučajeva kada je potrebno stornirati - potrebno je samo kreirati identičan račun s novim rednim brojem, istim stavkama odnosno proizvodima i iznosima koji su negativni (odnosno količine su negativne).
Npr. ako je prije bilo 5 kg jabuka, u storno računu biti će -5 kg jabuka. Na taj način storno nulira tj. pobija raniji račun količinski i financijski.
Također, treba napomenuti na koji se račun storno odnosi.

Želimo ovdje spomenuti i knjižno odobrenje ili financijsko odobrenje, ili obavijest o knjiženju (o kojima smo već ranije pisali) – što nije storno računa, koje je zapravo poslovni dokument koji utvrđuje da je došlo do određene poslovne promjene odnosno da se poslovnom subjektu želi umanjiti već nastalo zaduženje po nekom računu i to točno određenom računu (npr. odobrenje bi, ako uspoređujemo sa prošlim primjerom bilo na npr. -4 kg jabuka). U dokumentu je nužno navesti godinu i broj računa na koji se to odobrenje odnosi. ...

Storniranje računa 3

Storniranje fiskaliziranog računa

Kod storniranja fiskaliziranog tj. gotovinskog/kartićnog računa proces je nešto složeniji i to ponajviše zbog toga što smo račun već poslali u Poreznu upravu (gdje su se tada kreirali ZKI i JIR tj. zaštitni kodovi).
Dakle, u slučaju kada obveznik fiskalizacije prilikom izdavanja računa isti izda sa pogrešnim podacima, ali i u drugim sličnim situacijama, račun se može stornirati odnosno po potrebi izraditi novi poštujući sva pravila. Po kreiranju računa, potrebno je i novi račun fiskalizirati tj. poslati u Poreznu upravu.
Kao i kod storniranja negotovinskih računa, iznos koji se prijavljuje može biti suprotnog predznaka tj. moguće je provesti postupak fiskalizacije i po računima s iskazanim negativnim predznakom.

Jednako kao što proces izdavanja računa uključuje pripremu podataka o računu, slanje Poreznoj upravi radi dobivanja JIR-a i izdavanje računa kupcu – iznosi sa suprotnim predznacima odnose se na porezne osnovice navedene na računu, iznose poreza, iznos naknade, ostale iznose koji se pojavljuju na računu i naravno na ukupni iznos računa. Porezna stopa nije suprotnog predznaka jer nije riječ o iznosu. U tom slučaju u sustavu Porezne uprave biti će evidentirana dva računa i svi iznosi zbrojeni po ta dva računa iznositi će 0,00 kn. Također, sustav Porezne uprave za svaki će zaprimljeni račun dodijeliti novi JIR.
S obzirom da je račun kojim se stornira inicijalni račun tada proknjižen, odnosno fiskaliziran, nije potrebno dodatno pravdati manjak u blagajni kod povrata novca kupcu, ali ono što jest potrebno je knjigovodstveno povezati prethodno izdani račun sa storniranim računom prema svim postojećim pravilima.

Storniranje računa 4

Storniranje e-računa

Sustavi e-Račun servisa navode da dogodi li se da kupac iz nekog razloga odbije Vaš račun jer je neispravan, a nije ga knjižio – tada mu nije potrebno slati storno.
Dovoljno je neispravan račun stornirati u svojem sustavu, a kupcu poslati račun pod novim brojem.
Ako pak kupac proknjiži neispravan račun potrebno mu je poslati eOdobrenje eRačuna ili storno računa.
Bitno je razlikovati situacije u kojima je potrebno slati storno od onih u kojima je potrebno eOdobrenje.

Storniranje u Relago aplikaciji Računi

Da storniranje računa nije neki bauk potvrdit će Vam i Relago aplikacija Računi koja doslovno u 2 koraka stornira željeni račun.
U listi računa samoj aplikaciji na samom kraju desno odabranog računa dovoljno je da pritisnete zadnju ikonu koja označava storno računa. U samom računu potrebno je odabrati status "storniran" i potom spremiti stornirani račun te se on u listi računa prikazuje sa negativnim predznakom i stvar je riješena!
Bez gnjavaže i gubljenja vremena i storniranje računa kod nas je u trenu! Računi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Računi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Dokumenti