Prestanak dvojnog iskazivanja cijena

Datum: 8.12.2023.
Kategorija: Računi
  Racuni banner
Prestanak dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima 1


Kao što i sami znate, 2023. godina bila je godina u kojoj je bilo dosta promjena, a u ovom blog postu najviše mislimo na promjenu valute u RH odnosno prelaska na euro i dvojno iskazivanje cijena kao mehanizam zaštite potrošača u procesu uvođenja eura kao glavne valute.

O Dvojnom iskazivanju cijena smo već ranije pisali i to je zadnja faza uvođenja eura, kod nas u aplikaciji Računi, ali nije naodmet ponoviti da je dvojno iskazivanje cijena iskazivanje glavne cijene (u glavnoj valuti) i cijene u drugoj valuti.

Prestanak dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima 2

Dvojno prikazivanje do 1.1.2024.

05.09.2022. krenula je obaveza dvojnog iskazivanja cijena – povezana, naravno, sa već spomenutim prelaskom na euro. Bila je to, dakako, i priprema na iskazane cijene u euru te priprema za nadolazeću promjenu te spomenuti mehanizam zaštite potrošača.

Mi u Relagu smo – i obavezu dvojnog iskazivanja cijena dočekali pripremljeni te su naši korisnici i prije zadanog roka mogli u Relago aplikacijama koristiti opciju dvojnog iskazivanja cijena tj. sva zaokruživanja i ostalo u aplikacije su implementirana automatski te je odabirom spomenute opcije sve bilo automatizirano.

Prestanak dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima 3

Što je novo od 1.1.2024.?

Obaveza dvojnog iskazivanja cijena za poslovne subjekte traje do 31.12.2023., a to znači da će se od 01.01.2024. godine (na temelju prestanka zakonske obveze dvojnog iskazivanja cijena i novčanih iznosa u eurima i kunama) cijene i novčani iznosi iskazivati samo u eurima.

Od Nove godine - kuna definitivno odlazi u povijest (😢), nećemo je imati ni na papiru.

Odluka za prestanak dvojnog iskazivanja cijena jest pretpostavka da je razdoblje prilagodbe (čitaj dvojnog iskazivanja cijena) bilo dovoljno dugo da se potrošači upoznaju s novom valutom te je i ponekad spominjano produženje trajanja dvojnog iskazivanja cijena – nepotrebno.

Prestanak dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima 4

Što trebam napraviti u Relago Računima

Što to znači za Relago korisnike aplikacije Računi?
Ukratko, ne trebate raditi ništa, no... Da biste isključili opciju dvojnog iskazivanja cijena kod nas u Relago – dovoljno je u Općim postavkama (lijevi meni) odmah pri vrhu isključiti tu opciju tj. maknuti kvačicu kod opcije Dvojno iskazivanje cijena i potom u desnom kutu spremiti zadano.
I voila! Od toga trenutka sve je iskazano u eurima tj. zadanoj valuti!
Jednostavno i brzo!

Ako navedeno i ne isključite samo će se prestati prikazivati nakon 1.1.2024.

Naravno – oni koji i do sada tu opciju ionako nisu imali uključenu (jer su radili samo sa poslovnim subjektima, ne potrošačima) – samo nastavite po starom! Računi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Računi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Dokumenti