Kako isprintati praznu uplatnicu sa 2D barkodom?

Datum: 30.4.2024.
Kategorija: Članstvo
  Članstvo za izrade opomena i potvrda
Kako isprintati praznu uplatnicu sa 2D barkodom 1


Ovo pitanje nije u kategoriji najčešće postavljenih pitanja, ali mu ne fali puno da bude. Zato u nastavku donosimo odgovor.

Prije nego postavimo pitanje: „Kako isprintati praznu uplatnicu sa 2D barkodom?“ prisjetit ćemo se koje podatke sadrži 2D barkod i što je on.

Kako isprintati praznu uplatnicu sa 2D barkodom 2

Što je 2D barkod i koje podatke sadrži?

Kao što smo davno pisali u blogu 2D barkod na uplatnicama omogućuje jednostavno, brzo i točno plaćanje uplatnice.

Brzo i jednostavno zato jer ga je potrebno samo skenirati, kojim god načinom da plaćate. A točno jer je 2D barkod grafički prikaz svih podataka na uplatnici pa mogućnosti za grešku nema. Bez tih podataka 2D barkod ne može biti generiran.

Koji su to podaci?
   - Valuta
   - Iznos
   - Platitelj (naziv/ime i prezime i adresa)
   - Primatelj (naziv/ime i prezime i adresa)
   - Broj računa primatelja
   - Opis plaćanja.


Kako isprintati praznu uplatnicu sa 2D barkodom?

Sad kad znamo koji se sve podaci nalaze na 2D barkodu možemo odgovoriti – praznu uplatnicu nikako ne možemo isprintati sa 2D barkodom.
Zašto? Jednostavno zato jer prazna uplatnica ne sadrži podatke o platitelju (naziv/ime i prezime i adresa), a često niti iznos i opis plaćanja.
Iz istog razloga se prazne uplatnice ne mogu slati ni mailom kao e-uplatnice o kojima smo pisali ovdje.

Kako isprintati praznu uplatnicu sa 2D barkodom 3

Zašto i kako klubovi/udruge koriste prazne uplatnice?

U praksi se pokazalo da to mogu biti razne namjene, a najčešće su to neki oblici donacija koje članovi nisu dužni ili obavezni plaćati.

Prazne uplatnice klub ili udruga isprintaju i izvjese npr. na oglasnoj ploči, ulaznim prostorijama ili podjele članovima. Iako prazne uplatnice nemaju 2D barkod, ipak su lakši i jednostavniji način davanja podataka za uplatu donatorima i članovima koji žele uplatiti neki iznos, a da to nije redovna članarina, kotizacija, plaćanje opreme i sl.

Uplate će biti jednostavnije pratiti ako je na praznim uplatnicama uz podatke o primatelju i broj računa (IBAN) naveden i poziv na broj, npr. 2024-000, pa pregledom izvoda znate da je to donacija.
Ako recimo skupljate sredstva za određenu namjenu, u opis plaćanja navedite i svrhu kako bi privukli veći broj donatora, jer ljudi obično lakše izdvoje poneki euro ako znaju za što je namijenjen.

Nikako ne preporučamo da koristite praznu uplatnicu za standardne članarine jer ih ima mnogo i za različite su periode i za različite su osobe. Njih treba pogoditi ciljano, pojedinačno i da kasnije točno možemo identificirati uplatu.
Zato postoje alati kojim možete ciljano raditi uplatnice te jednostavno ispratiti plaćanja članarina (automatski), kao što je i Relago Članstvo.

Koristimo aplikaciju Članstvo i želimo isprintati prazne uplatnice, možemo li?

Naravno, svi korisnici aplikacije Članstvo mogu kroz izvještaje jednostavno i brzo ispisati željeni broj praznih uplatnica/virmana koje je moguće popuniti podacima o iznosu, modelu plaćanja, pozivu na broj i opisu plaćanja ili ostaviti potpuno prazne pa će uplatnice sadržavati samo podatke o primatelju i broj računa (IBAN).
Ali takve (prazne) uplatnice su bez 2D barkoda i ne mogu ga sadržavati iz gore navedenih razloga. Članstvo banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Članstvo
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Putni nalazi