Obaveza poslodavca za isplatom dnevnica

Datum: 7.5.2024.
Kategorija: Putni nalozi
  Putni banner
Obaveza isplate dnevnica 1


Pitanje koje nam korisnici dosta često postavljaju je: mora li mi poslodavac isplatiti dnevnicu za putovanje? Ovdje smo da odgovorimo na mnogobrojna vaša pitanja pa tako i ovo. Krenimo.

Obaveza isplate dnevnica 2
Ukratko i odmah da pojasnimo: ne, poslodavac nema obaveze za isplatiti ništa.
Ali...
Uvijek taj ali.
Krenimo od početka.

Dnevnice

Poslodavac može isplatiti djelatniku za ostvarivanje putovanja svakakve troškove, nadoknadu za korištenje privatnog vozila u službene svrhe, refundaciju troškova koje je djelatnik sam platio gotovinom ili osobnom karticom te: dnevnice.

Dnevnica predstavlja iznos koji poslodavac može djelatniku namiriti radi povećanih troškova hrane, pića i prijevoza u mjestu gdje djelatnik izaslan na put.

Ali, ima li poslodavac OBAVEZU isplate dnevnica?

Obaveza isplate dnevnica 3

Obaveza isplata dnevnica

Isplate dnevnica ovise o propisima samog poslodavca ili o internom dogovoru poslodavca sa djelatnikom. U većini slučajeva poslodavci isplaćuju maksimalno neoporezive iznose dnevnica definirane po državama u listi definiranih dnevnica. To je i u interesu poslodavca jer za navedene iznose on nije dužan platiti nikakva dodatna davanja u smislu poreza, prireza, mirovinskog, zdravstvenog i ostalih davanja ili oporezivanja.
Za razliku od plaće gdje se sve od navedenoga primjenjuje.
Ukratko to je poslodavcu najjeftinije isplaćen novac…

U drugim slučajevima poslodavac sa djelatnicima ima neki vid dogovora o načinu isplate dnevnica bilo da je to definirano u ugovoru o radu ili putem internih dokumenata kao na primjer internim aktom ili imamo definirane procedure u tvrtkama.
Tu mogu i detaljnije biti definirana pravila isplata dnevnica po vrstama putovanja (edukacije, team building, dnevnice za dostavljače, servisere, održavanja i slično), nadalje, pravila oko umanjenja kod osiguranih prehrana, točni iznosi po različitim državama i tako dalje.
Ako tvrtka ima više od 20 zaposlenih, radnici imaju pravo sudjelovati u odlučivanju o pitanjima u vezi sa njihovim pravima i interesima, pa eto i ovdje neke prilike za dogovorom.

Treći pak ne isplaćuju ništa i to je dogovoreno sa svim djelatnicima.

Da opet odgovorimo na prvobitno pitanje: ne, ne postoji obaveza za ikakvu isplatu dnevnica. Definirani iznosi dnevnica su maksimalni neoporezivi i ne postoje minimalni iznosi niti ikakva obaveza isplate dnevnica.
Opet, osim ako nije drugačije dogovoreno kakvim dokumentom na razini samog poslovnog subjekta.

Obaveza isplate dnevnica 4

Obavezna naknada za korištenje privatnog vozila

Sukladno ovome gore rečenome, isto tako ne postoji niti nikakva obaveza da se isplaćuje naknada za korištenje privatnog vozila u službene svrhe.

No, opet isto kao i gore postoji opcija da se umjesto trenutačno važećeg maksimalnog iznosa od 50 centi po kilometru isplaćuje neki drugi iznos manji broj centa po kilometru ili neki dio postotka goriva, sve ovisi o odluci poslodavca.

Ali, za razliku od dnevnica gdje vam poslodavac može reći, ne treba ti dnevnica jer imaš dobru plaću (recimo), kod korištenja privatnog vozila situacija da vam poslodavac ne namiri trošak korištenja vašeg vozila je poprilično rijedak.

Obaveza isplate dnevnica 5

Prilagođeni iznosi dnevnica i naknada za korištenje privatnog vozila

Zakonodavni okvir od maksimalnog iznosa koji se može isplaćivati je upravo to, maksimum, i za dnevnice i za osobne automobile u vlasništvu privatne osobe.
I tako je standard za većinu slučajeva, no ako imate prilagođene iznose onda ih morate tako i primijeniti i obračunavati.

Dobro je znati da u Relago aplikaciji Putni nalozi sve radi isprve ako ste „standardni“, tj. ako imate maksimalne iznose dnevnica i maksimalni iznos po kilometru. To je uključeno „na prvu“.
Ako imate i prilagođene iznose dnevnica, specifične po državama, regijama ili nekako treće (stvarno imamo iskustva sa različitim scenarijima), također ako imate različite iznose po pojedinim nalozima – sve je moguće postaviti u samoj aplikaciji. Prilagodljiva je do najsitnijih razina podešavanja.

Uvjerite se i sami, bez troška ili obaveze: registriraj me da besplatno isprobam. Putni nalozi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Putni nalozi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Članstvo