QR kod na računima

Datum: 8.12.2020.
Kategorija: Računi
  Racuni banner
QR kod na računima od 1.1.2021. 1


Opet novi propisi na prelasku u novu godinu. Ovi se tiču svih onih koji rade račune koje je potrebno fiskalizirati a kažu da je na tim računima potrebno prikazati i QR kod. U Relagu je i to riješeno.

Ovaj propis ima za cilj povećati kontrolu nad sustavom fiskalizacije, a kako – više o tome u nastavku..

QR kod na računima od 1.1.2021. 2

Barkodovi

Barkodovi su svuda oko nas, na svakom proizvodu koji vidimo ili gdje god je potrebno jednostavno identificirati (npr. poštansku pošiljku) ili obilježiti nešto. Ima ih na stotine vrsta, a najpoznatiji je svakako onaj koji se sastoji od ravnih crno-bijelih linija na proizvodima u dućanima, namijenjen skeniranju na blagajnama. On prenosi informaciju o brojkama (tj. kodu) koji predstavlja skenirani proizvod.

Inače, barkodovi se mogu sastojati od crtica, kvadratića ili pravokutnika a uvijek su namijenjeni strojnom čitanju optičkim čitačem – skeniranju. Na primjer, u Relago aplikacijama već godinama je prisutan 2D barkod na uplatnicama u Članstvu ili u Računima kao poziv na plaćanje. Cilj je da ga se može skenirati i brzo i jednostavno platiti pripremom naloga za plaćanje, kao da ste ga ispunjavali rukom, ali na klik.

E, od sada u Računima uz 2D barkod može biti prisutan i QR kod.

QR kod

QR (eng. Quick response – brzi odgovor) je vrsta barkoda najčešće namijenjena prijenosu informacije o web stranici (web link). Dizajnirala ga je jedna japanska tvrtka 1994.-e godine za automoto industriju ali je brzo primjenu našao u svakodnevnom životu, posebice kao link za otvaranje web stranica.

QR kod na računima od 1.1.2021. 3

A zašto je QR kod na računima?

Svaki račun u RH koji je plaćen gotovinom ili karticom mora na sebi imati i ZKI i JIR tj. treba biti fiskaliziran. To je znak da je račun poslan u Poreznu upravu i da je prijavljen sa iznosom, datumom izdavanja i tako dalje. Do sada je Porezna imala opciju da na njihovim stranicama možete upisati broj JIR (identifikator računa) i provjeriti dali je zaista taj račun fiskaliziran (ili je izdavatelj prikazao neispravan JIR).
Obzirom da JIR ima 32 znamenke – razumijemo zašto taj sustav nije bio korišten, mogućnost greške je ogromna i sam unos je dugotrajan.

QR kod na računu u sebi sadržava link (poveznicu) na stranice Porezne sa već unaprijed upisanim JIR-om (i nekim drugim podacima) sa tog računa, tako da ga ne trebate upisivati ručno da provjerite jeli on ispravan.
Samo ga skenirate mobitelom i vidite vara li izdavatelj državu. 😊 - zato je QR kod obavezan na svim fiskaliziranim računima od 1.1.2021..

QR kod u Relago Računima

Obzirom da je fiskalizacija računa uključena u Standard paket i sve pakete iznad njega, QR kod je uključen u isto, bez dodatne naplate.

Primjena QR koda od 1.1.2021.

Na svim računima koji se kreiraju nakon 1.1.2021. u Relago Računima će biti (uz ZKI i JIR) prisutan i QR kod za brzu provjeru.
Ukoliko ga želite prikazivati i do tada (već od danas) možete ga uključiti na Općim postavkama u poddijelu fiskalizacija.

Sretno fiskaliziranje! Računi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Računi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Računi