Ulaz u sustav PDV-a

Datum: 25.11.2021.
Kategorija: Računi
  Racuni banner
Relago ima preko 8000 korisnika iz cijele Hrvatske 1


Kada smo osnovali Relago, prije skoro pa deset godina, prve račune smo izdavali na kojima nije obračunat porez na dodanu vrijednost (PDV). Ubrzo smo ušli u sustav PDV-a, i ponude i računi koje smo tada radili su na osnovne cijene imali nadodan i PDV, dodatni trošak (porez) od 25%. Idemo vidjeti što trebamo napraviti kada se takva promjena i događa.

Relago ima preko 8000 korisnika iz cijele Hrvatske 2
Velika većina poduzetnika, u kojoj god da je vrsti poslovnog subjekta, krene u poslovanje izvan sustava PDV-a. Time dobijete da je cijeli iznos na računu, koji kupac treba platiti, Vaš, a nije povećan za iznos PDV-a (što je uvijek dobro prema krajnjem korisniku). Ako Vam netko plati 100 kn, Vi i dobijete tih 100 kn i cijela je priča neopterećena porezima.

Državi je i u interesu manje poduzetnike osloboditi od PDV-a upravo zato da mogu neopterećenije rasti i poslovati, dati im neko vrijeme da stanu na svoje noge. Ali do kada?

Granica za ulaz u sustav PDV-a: 300 tisuća kuna

Do kada? Dok ne narastete do neke veličine kada bi se trebali početi smatrati „ozbiljnijim“, stabilnim poslovnim subjektom koji može i plaćati PDV. Pa je tako država postavila granicu na famoznih 300.000,00 (slovima: tristo tisuća) kn i ona se kreće brojati otpočetka svake kalendarske godine.

Recimo da ste prošle godine izdali računa manje od 300 000 kn – u ovoj godini ne trebate početi izdavati PDV račune.
No, ako danas izdate račun kojim iznos ukupnih računa prelazi iznos od 300 000 kn (u ovoj godini) – od 1. u slijedećem mjesecu morate na usluge i/ili proizvode nadodati i PDV.

Relago ima preko 8000 korisnika iz cijele Hrvatske 3

Što moram napraviti prilikom ulaska u sustav PDV-a?

Nekoliko stvari. Knjigovođa bi trebao znati napraviti zahtjev za Vaš ulaz u sustav PDV-a i to uputiti u Poreznu, da se cijeli proces započne. Ukoliko koristite Relago Račune, kao prvo na Općim postavkama samo stavite kvačicu na vrhu – da ste u sustavu PDV-a.

Na svim izlaznim dokumentima maknite do sada standardnu napomenu zašto ne iskazujete PDV na dokumentima (da niste u sustavu PDV-a). Na ranijim dokumentima ona mora ostati nepromijenjena, ne smijete ju micati sa njih.
Ako koristite Relago Račune, samo u lijevom meniju na Napomenama maknite navedeni tekst i on Vam se više neće nuditi na novim dokumentima kao pretpostavljeni sadržaj napomene.

Brojač dokumenata (ponuda ili računa) ostaje neprekinut i u nizu, nastavlja se na zadnji izdani račun.
Slijedeći račun (sa PDV-om) će samo nastaviti (biti u nizu) nakon zadnjeg računa bez PDV-a. U Relago Računima nemate što raditi (aplikacija ovo radi automatski) a ovo se odnosi i na transakcijske račune i na one koje fiskaliziramo (gotovinske/kartične), a i na eventualne e-račune.

Relago ima preko 8000 korisnika iz cijele Hrvatske 3

Porezne stope kod ulaska u sustav PDV-a

Na novim izlaznim dokumentima sve stavke koje stavljate moraju imati izraženih 25% poreza ili neku drugu poreznu stopu (5%, 13%…) koja se na njih primjenjuje. Opet, svi dosadašnji (raniji) dokumenti moraju ostati kakvi su bili i do sada. Ako radite u našim Računima, na listi Proizvoda i usluga možete promijeniti porezne stope po stavkama koje imate u „cjeniku“. Pojedinačno, jednu po jednu ili za sve na klik, npr. sve sa stavke sa stopom „bez poreza“ na stopu „25%“, automatski.

Više o poreznim stopama i kako si prilagoditi aplikaciju Računi da vam odgovara za sve scenarije pročitajte na jednom od ranijih naših blog postova.

Time ste spremni za izdavanje dokumenata na kojima se prikazuje taj famozni PDV. No, jeli baš ulaz u sustav PDV-a tako loš?
Idemo vidjeti što je loše i što je dobro (ako uopće ima što).

Relago ima preko 8000 korisnika iz cijele Hrvatske 3

Loše stvari oko ulaska u sustav PDV-a

Odmah na početku očita, „loša vijest“: izražavate cijene sa porezom.
Znači ima taj dio cijene koji nije „vaš“ već je od države. Ako i ne računate na njega (da to nećete zaraditi) svakako ćete, kada ćete plaćati PDV, osjetiti da je tu. I da je taj dio značajan.

Također, korisnik koji nije u sustavu PDV-a, i kupuje od vas – ne može si ga odbiti, njemu je to skuplje a vama ne ide „u džep“.
Tu ćete se možda naći u situaciji da ćete morati takvom korisniku sniziti cijenu i na sebe preuzeti dio ili cijeli trošak PDV-a jer si ga on ne može odbiti…

Ima li tu išta pozitivno u cijeloj priči?
Ima.

Relago ima preko 8000 korisnika iz cijele Hrvatske 3

Ulaz u sustav PDV-a: dobre strane

Dobre strane su to što si sada taj PDV možete odbiti kao trošak. Što to točno znači? Uzmimo jednostavni primjer.
Recimo da kupujete uredski stolac za potrebe firme. Stolac dođe 500 kn (uključen je PDV). Do jučer (dok niste bili u sustavu PDV-a) ste plaćali 500 kn za taj stolac i to je to. Vaš trošak je 500 kn ukupno.
No, po ulasku u sustav PDV-a Vi stolac plaćate ukupno 500 kn, ali ga gledate ovako: 400 kn + 100 kn PDV-a. Ovaj iznos od 100 kn PDV-a Vam se odbija od iznosa PDV-a koji na kraju mjeseca (ili kada ga već plaćate) morate platiti državi.
Znači, recimo da vas je u biti taj stolac koštao 400 kn.

Druga dobra strana je ta da, ako ste Vi u sustavu PDV-a možete djelovati ozbiljnije ili pouzdanije kao poslovni subjekt.
Recimo da jedan od indikatora pouzdanosti poslovanja može biti i situacija da je subjekt prisutan više godina na tržištu a nije ušao u sustav PDV-a. Jedna perspektiva kaže da ako vidimo poslovni subjekt da više godina radi i nije još ušao u sustav PDV-a - znači da sve te godine nije niti jednu godinu odradio posla za više od 300 000 kn.

Ako računamo prosječne plaće i troškove jedne firme, režije, materijali, najam prostora, automobili... možemo se zapitati kako on uistinu posluje.
Možda ima više poslovnih subjekata pa nijedan nije u sustavu PDV-a… A i to može biti znak „ozbiljnosti“ poslovanja.

No, to i nemora značiti ništa, ima puno scenarija kada su i ovakve situacije opravdane, ali dali je indikativno – sami procijenite. Ovisi i od situacije do situacije.

Relago ima preko 8000 korisnika iz cijele Hrvatske 3

Mogu li ja ući u sustav PDV-a kada želim?

Ako imate obavezu, ne - morate ući od 1. u slijedećem mjesecu.
Osim da po obavezi uđete u sustav PDV-a (već spomenutih 300.000 kn u jednoj godini), možete i sami odlučiti kada želite ući u sustav PDV-a. U praksi to jesu iznimne situacije ali se događaju. Najčešće osobe ulaze u sustav PDV-a po obavezi, no država se neće žaliti ako netko želi puniti njenu „kesu“.

Iznimke od te obavezne priče koju smo obradili gore u tekstu su situacije kada vi vlastitom odlukom želite ući u sustav PDV-a a za njih postoji nekoliko razloga. Najčešći su:
- ako je izvjesno da će se to ionako dogoditi ubrzo,
- dobrovoljno iz bilo kojeg razloga ili
- situacijom nabave neke imovine veće vrijednosti.
No ovdje nećemo o tome, makar je postupak za dobrovoljni ulaz u PDV isti kao i onaj za „obavezni“.

Relago ima preko 8000 korisnika iz cijele Hrvatske 3

Izdavanje računa na kojima nije PDV

Postoje i situacije kada jeste u sustavu PDV-a a trebati ćete izdati račun na kojem se ne prikazuje PDV. Na primjer recimo da radite račun prema inozemstvu ili u građevini sa prijenosom porezne obaveze, scenarija ima jako puno. U tom slučaju na računu ne iskazujete PDV, osnovica za obračun PDV-a je kao i kod računa sa PDV-om, jedino se on ovdje ne prikazuje, obračunava niti plaća.

U Relago Računima, ovo možete napraviti na klik, samo označite da je dokument koji radite bez PDV-a. Bez obzira na koji način radite takav račun trebate u njemu navesti (najčešće u napomeni) zašto PDV nije iskazan. Za više informacija o Računima bez PDV-a pročitajte naš megapopularni raniji blog post.

U prijelaznom se razdoblju može dogoditi i slijedeći scenarij:
Izdao sam ponudu/račun prije no što sam ušao u sustav PDV-a a korisnik mi je platio po njoj i sada sam u sustavu PDV-a. Što sad? Ako ste vi ušli u PDV, taj račun mora biti sa PDV-om.

Dali ćete vi umanjiti cijenu prema korisniku (npr. za 20%) pa da ukupni iznos štima ili ćete ga tražiti da uplati još i razliku (npr. 25%) to ćete vidjeti – ali račun mora biti sa PDV-om.

Ako se želite minimalno zafrkavati oko izdavanja računa (općenito, ne samo sa/bez PDV-a) preporučamo da isprobate aplikaciju Računi, bez obaveze u trajanju od dva tjedna. Ništa vas ne košta. Računi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Računi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Dokumenti