Tečajne liste u 2023.-oj

Datum: 5.1.2023.
Kategorija: Putni nalozi
  Putni banner
Tečajne liste u 2023.-oj godini 1


Malo ćemo o tečajnim listama, uzimamo ih već godinama zdravo za gotovo a uvođenjem eura imamo velike promjene. Velike. Promjene.

Makar u zadnjih desetak mjeseci više pričamo o fiksnom tečaju konverzije, ovdje ćemo se baviti HNB-ovom tečajnom listom.

HNB-ovu tečajnu listu koristi i Relago za automatske obračune u aplikacijama Računi (recimo kod rada sa proizvodima i uslugama u drugim valutama) ili Putnim nalozima (kod obračuna dnevnica, akontacija ili troškova u drugim valutama), makar imamo prilagođenih korisnika gdje koristimo i druge tečajeve komercijalnih banaka…

Tečajne liste u 2023.-oj godini 2

Situacija koju poznajemo, do 31.12.2022.

Do kraja 2022.-e smo imali dobru staru tečajnu listu na koju smo navikli već godinama. 14 valuta, svi tečajevi (prodajni, srednji i kupovni) su bili sa jednom „prvom“ brojkom i 6 decimala.
Tečajevi su prikazivali odnos koliko jedna jedinica stranih novaca vrijedi naših novaca (kuna). Znači, glavna mjerna jedinica je bila strana valuta.
Na primjer, 1 USD = 7,25508 kn.
To se zove IZRAVNA (direktna) metoda, i u njoj smo množili tečajnu listu.
Za primjer, ako smo računali koliko je 100 USD u kunama, množili smo s tečajem i dobili bi 725,51 kn. (zapamtite ovdje da je dolar „slabiji“ od eura, bitno nam je to za nastavak dolje).
Iznimke za ovo su bile za Mađarsku forintu i Japanski jen koji su izraženi u odnosu koliko je 100 novaca u kunama. Ali smo opet množili, koncept je isti.

E, sada se sve to okreće naopačke.

Tečajne liste u 2023.-oj godini 3

Tečajna lista u 2023. i dalje

Tečajna lista od ulaska u eurozonu (možete je i dalje pronaći na RelaGO Alatima) i dalje ima iste valute (osim, naravno eura), i dalje imamo prodajni, srednji i kupovni tečaj – no, izgledaju čudnije nego ranije jer imamo i po više cijelih brojeva, negdje na kraju imamo dosta nula…
Najbitnije: sada je „glavna, mjerna jedinica“ euro a tečaj prikazuje vrijednost strane valute u odnosu na jedan euro. Tako to radi i Europska Središnja Banka, a mi (HNB) smo sada dio eurozone…
Npr. 1 EUR = 1,054500 USD.
Ovo se pak zove NEIZRAVNA (indirektna) metoda i u njoj moramo dijeliti tečajnu listu.
Opet, za isti primjer kao i gore, ako želimo izračunati koliko je 100 USD u eurima, dijelimo navedeni tečaj i dobivamo da je to 94,83 EUR (kao i gore, euro je „jači“ od dolara, trenutačno vrijedi više).

Na ovo ćemo se morati naviknuti svi skupa. Makar je dosta naših preračunavanja bilo prema i iz eura, kojeg sada više nema, oni koji i dalje rade sa drugim valutama će se morati priviknuti na novi način prikaza tečajne liste.

Tečajne liste u 2023.-oj godini 4

Tečajevi ostalih valuta

Osim tih 13 svakodnevnih tečajeva mi u Relagu koristimo i ostale tečajeve koji se kreiraju jednom mjesečno te vrijede za cijeli mjesec.

HNB bi početkom siječnja trebao kreirati i te tečajne liste a kada to naprave će ih naši korisnici u Relago aplikacijama moći koristiti i njih, do kojeg trenutka predlažemo strpljenje i čekanje sa obračunima.
Upravo 5.1. su i objavljene te ostale tečajne liste i mogu se koristiti kao i ranije u Relago aplikacijama.

Relago i tečajne liste

U procesu konverzije Relago aplikacija mi smo odradili veliki dio posla kako bismo osigurali da sve aplikacije i dalje funkcioniraju vezano za korištenje tečajnih lista i automatskih obračuna.

Tečajne se i dalje učitavaju automatski te ih možete koristiti ispravno u svakodnevnom radu u Relago aplikacijama. Putni nalozi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Putni nalozi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Dokumenti