2023. - putni nalozi

Datum: 26.1.2023.
Kategorija: Putni nalozi
  Putni banner
Putni nalozi u 2023.-oj godini 1


Ove godine imamo i možda najveće promjene od ikada vezano za izdavanje i obračun putnih naloga. Svašta je u promjeni i primjeni u 2023.-oj, idemo pogledati točno što.

Putni nalozi u 2023.-oj godini 2

Euro

Da, uveli smo euro, to je definitivno najveći novi moment koji nam čini svakodnevnu razliku u životima. Kod putnih naloga, euro kao domaća valuta znači nekoliko promjena.

Recimo, iznosi dnevnica za zemlje u okruženju ili EU države su u eurima, tu se ništa nije mijenjalo, iznosi su i dalje ranije definirani no jedna je velika promjena da ih više ne treba preračunavati. Jer su u eurima, našoj nacionalnoj valuti.
Isto vrijedi i za troškove u eurima koje smo ostvarili na putovanju – nema preračunavanja.

Dodatno, način na koji gledamo tečajeve drugih valuta se promijenio, i to značajno, o čemu smo već i pisali ranije.
Ali, „velikih“ promjena imamo na dijelu dnevnica za Hrvatsku.

Putni nalozi u 2023.-oj godini 3

Dnevnice za Hrvatsku u eurima

Do kraja 2022. je maksimalna neoporeziva dnevnica za Hrvatsku iznosila 200 kn, pola te dnevnice je iznosilo 100 kn.

Od početka godine maksimalna neoporeziva dnevnica za Hrvatsku po Pravilniku o porezu na dohodak iznosi 26,55 € a pola dnevnice je 13,28 €.

Ako uzmemo u obzir da je matematičko zaokruživanje kod uvođenja eura propisano samim Zakonom o uvođenju eura koje je razjašnjeno već stotinama puta, kada podijelimo 200 kuna sa fiksnim tečajem konverzije dobiti ćemo: 26,544561682...

No, kako god, iznosi su takvi kakvi jesu postavljeni i vrijede i bunili se mi ili ne, neće se još neko vrijeme sigurno mijenjati.
Naravno da smo mi u sustavu te iznose postavili za sve, dok i za one koji još „dovršavaju“ 2022. i dalje sve radi kao i ranije, u kunama za naloge koji su do 31.12.2022.
Ostale opcije, načini izračuna dnevnica, iznosi dnevnica, umanjenja kod osigurane prehrane, akontacije, troškovi po nalozima, iznosi i u drugim valutama – sve ostaje kao i do sada.
To znači da Relago Putni nalozi i dalje obračunavaju točno po važećim pravilima, brzo i jednostavno.

Putni nalozi u 2023.-oj godini 4

Korištenje privatnog vozila u putnom nalogu

Krajem prošle godine je povećan iznos maksimalne naknade za korištenje privatnog vozila u službene svrhe sa 2 kune na 3 kune po kilometru.
Preračunato u eure, maksimalna neoporeziva naknada za korištenje privatnog vozila u službene svrhe iznosi 0,40 €.

Kod izrade novih naloga u 2023. aplikacija će Vam automatski ponuditi upravo iznos od 40 centi po kilometru s tim da naravno možete podesiti standardno korišteni model obračuna prijevoznih troškova kako Vam odgovara.
Isto vrijedi i za loko vožnje.

Ulazak u Schengen i putni nalozi

Obzirom da korisnici pitaju – na nama je da pojasnimo.
Ulazak u Schengenski prostor na nikakav način ne mijenja dosadašnja pravila za obračun putnih naloga.
Sva vremena koja ste i ranije trebali bilježiti (polaska i povratka sa puta, prelazaka granica ili polijetanja aviona) i dalje je potrebno unijeti u nalog kako bi se on ispravno obračunao.

Mi iz Relaga Vam želimo i dalje sretan put i što manje posla sa obračunom putnih naloga te preporučujemo da, ako još niste, besplatno isprobate aplikaciju Putni nalozi u trajanju od 14 dana, nemate što za izgubiti… Putni nalozi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Putni nalozi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Dokumenti