Izrada uplatnica sa računom

Datum: 15.11.2016.
Kategorija: Članstvo
  Članstvo za izrade opomena i potvrda
Izrada uplatnica sa računom ili virmana sa računom 1


Svi znaju aplikaciju Članstvo, kojoj je glavna namjera izrada veći broj dugovanja i njihov ispis na uplatnice sa 2D barkodom. Jednog dana jedan od korisnika nam je javio kako bi trebali uz uplatnice, izdati i račune, kao što to izrađuju i telekomi, plinara ili vodoopskrbe… No situacija nije baš tako jednostavna kako se čini na prvi pogled.

Izrada uplatnica sa računom ili virmana sa računom 2

Tko izdaje račun – uplatnice?

Da jednu stvar razjasnimo, i otprije smo mi u Relagu svjesni potrebe za izdavanjem računa sa virmanom ali namjerno nismo taj dio implementirali u aplikaciji Članstvo.
Sada nećemo ulaziti u priču oko propisa, gdje se traži izdavanje računa za usluge korištenja ili članarine (npr. u vrtićima ili sportskim klubovima) mora li se to raditi ukoliko član prima nekakvu uslugu (uz npr. vođenje registra članova ), što je obavezno po Zakonu o udrugama ili Zakonu o PDV-u, ili što nije obavezno.

Posavjetujte se sa knjigovođom i nadležnom Poreznom ispostavom oko toga trebate li izdavati račune uz uplatnice. Pošaljite mail u Poreznu, po našem iskustvu – dosta ažurno odgovaraju u posljednje vrijeme.

Kako napraviti račun sa uplatnicom?

U aplikaciji je to relativno jednostavno. Pri zaduživanju članova za određeni period, odmah se kreiraju i dodatni podaci za ispis računa sa uplatnicama. Njih možemo ispisati u posebnom dijelu u lijevom meniju.
Svaki račun, naravno, mora imati svoj broj, svi u jednom nizu.

Izrada uplatnica sa računom ili virmana sa računom 3

Izgled računa sa virmanom

Kada preuzmete pdf za ispis aplikacija će Vam dati dokument koji možete ispisati na poseban tip obrasca koji možete kupiti u svakoj papirnici, knjižari ili Narodnim novinama. To je HUB3A memorandum tip. Na gornje 2/3 papira je prazan prostor za račun. U donjoj trećini je standardna uplatnica.
Takav tip uplatnice sa računom ste vjerojatno vidjeli kod komunalija, telekoma i sl.
Račun koji printate u gornje dvije trećine mora zadovoljiti sve propise fiskalizacije, a ovdje pogledajte primjer ispravnog računa.

Nakon ispisa, na Vama je da podijelite račune sa virmanima svojim članovima.

Dodatne teme oko rada sa računima/uplatnicama

Također nećemo ulaziti u raspravu oko ispravnog redoslijeda u radu sa uplatnicama i računima (netko smatra kako bi prvo trebalo izdati uplatnicu kao poziv na plaćanje pa tek onda račun po uplati (što je organizacijska noćna mora)). Ili pak što sa storniranjem neplaćenih računa. Ili pak čije ime i prezime smije/može stajati na računu/uplatnici.
Te odgovore, ipak, potražite sami.

Ono što možemo je preporučiti da isprobate aplikaciju Članstvo kao potpuni administrativni alat za vođenje dječjih vrtića, sportskih klubova, udruga ili saveza ili ako izdajete veći broj uplatnica i trebate pratiti plaćanja po njima.

Proba ništa ne košta a aplikacija bi Vam mogla olakšati toliko svakodnevnih aktivnosti.
Članstvo banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Članstvo
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Članstvo