Platitelj članarine umjesto člana (npr. roditelj)

Datum: 25.4.2018.
Kategorija: Članstvo
  Članstvo za izrade opomena i potvrda
Platitelj članarine umjesto člana 1


Kada nas neki naši korisnici zatraže neke novosti u aplikacijama, uvijek gledamo jeli zahtjev opravdan, što donosi u aplikaciju, možemo li ga implementirati bez narušavanja postojećih mogućnosti ili načina rada u aplikaciji i u osnovi – jeli takav način rada ispravan. Po Zakonima, propisima, Pravilnicima i najvažnije – u praksi. Pa nam je nekoliko korisnika aplikacije Članstvo napomenulo da bi umjesto podataka o članu (u njihovom slučaju djetetu) htjeli da na financijskim dokumentima (uplatnici i računu) stoji podatak o platitelju (najčešće roditelju)…

Platitelj članarine umjesto člana 2
Kako smo i ranije pisali, postoji nekoliko dvojbenih i nejasnih tema vezanih uz vođenje udruge, sportskog kluba, škole stranih jezika ili slično.
Tako smo obradili relativno jasnu temu vođenja registra članova, razradili smo i temu izrade uplatnica sa računom, a nedavno smo pisali o potrebi izdavanja računa za članarine, a sada je na red došlo i pitanje čiji podaci stoje na uplatnici kod plaćanja?

Zašto platitelj na uplatnici/računu umjesto roditelja?

Kako se, u pravilu, u ovakvim situacijama radi o maloljetnicima, jasno je da su tu osjetljive stvari u pitanju.
Kao što smo to i ranije naveli, neki od naših korisnika aplikacije Članstvo su zatražili da se na uplatnicama i računima kao platitelj navede roditelj umjesto djeteta.
Shvaćamo razlog za navedeno. I da ne znamo ništa o financijskom svijetu plaćanja i transakcija – to da na uplatnici stoji ime i prezime npr. desetogodišnjeg djeteta – jednostavno ne izgleda u redu.
Pa ne pozivamo dijete valjda da plati?
Ne izdajemo račun djetetu?

I mi smo to omogućili tu opciju u sustavu za sve korisnike. Ako želite – tu Vam je na raspolaganju. Samo uvođenje pojma platitelja je relativno jednostavno.

Platitelj članarine umjesto člana 3

Kako uvesti platitelja umjesto člana?

Na pregledu člana postoji polje gdje možete omogućiti korištenje platitelja umjesto podataka o samom članu. Uz naziv platitelja unesete i OIB koji je bitan za kreiranje računa i kada kasnije preuzimate uplatnice ili račune ili ih šaljete putem maila – na njima su umjesto podataka o članu prisutni podaci o platitelju.

I to je to. Svi ostali podaci u sustavu se referenciraju na samog člana, ne na platitelja. Svi financijski izvještaji, analitike, evidencije dolazaka, postignuća, praćenja reversa i uploadanih dokumenata, mail kampanje – sve je vezano na člana.

U konačnici: trebam li umjesto člana stavljati podatke o platitelju na uplatnice/račune?

U ovom slučaju nema pravila za koje se možemo uhvatiti, različiti izvori tumače stvari na različite načine, a nismo uspjeli naći strogu definiciju.
Tumačenje stvari prepuštamo Vama (i Vašim suradnicima, knjigovodstvu, Poreznoj upravi), a kako smo u napisali gore – sami odlučite.
Opcija je tu, u Članstvu, – možete ju iskoristiti ili ne.
Članstvo banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Članstvo
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Članstvo