Putni nalozi i uvođenje eura

Datum: 14.7.2022.
Kategorija: Putni nalozi
  Putni banner
Putni nalozi i uvođenje eura 1


Doneseni Zakon definira mnoga načela vezano uz pretvaranje svega i svačega iz kuna u eure, a u jednom svom dijelu se posebno osvrće i na putne naloge.

Putni nalozi i uvođenje eura 2

Obračun putnog naloga sa drugim valutama

Obzirom da se obračun putnog naloga i dalje „bavi“ konverzijom iz drugih valuta (uključujući i euro) u kune – ishodište za ovo je tečajna lista HNB-a. Jer ako u jednom nalogu imamo dnevnice za Hrvatsku (kune), Njemačku (euri) i SAD (dolari), moramo ih obračunavati i dalje po istim pravilima: tečajnoj listi.

HNB i nakon 12.7. (konačna odluka o ulasku u eurozonu) izdaje tečajne liste koje sadržavaju i kupovni, srednji i prodajni tečaj eura u odnosu na kunu, naravno i za ostale valute.

A mi u putnim nalozima osim iznosa u kunama i eurima možemo imati i dnevnice u američkim dolarima ali i troškove (pa i akontacije) u konvertibilnim markama, mađarskim forintama, švicarskim francima, danskim krunama ili velikobritanskim funtama (itd.)… I sve te druge valute trebamo tretirati na isti način kao i eure, što znači da ne možemo koristiti fiksni tečaj konverzije u obračunu putnog naloga.

Zakon definira taj tečaj kao element dvojnog iskazivanja cijena i u najčešćem smislu zaštite potrošača kod iskazivanja cijena, ali i kod zamjene gotovog novca, preračunavanja ranijih ugovora itd.

U slučaju obračuna putnog naloga ga ne koristimo. I dalje koristimo tečajnu listu.

Putni nalozi i uvođenje eura 3

Prikaz ukupnih iznosa putnog naloga u eurima?

Dvojni prikaz je tema koju smo već obradili i Relago aplikacije ju podržavaju već odavno. Ali ljudi pitaju zašto i putni nalog nema dvojni prikaz, ako ništa barem u ukupnom obračunu?

Zato što ne mora.

O navedenom, zakon lijepo piše u članku 52., prvi stavak:

„U razdoblju dvojnog iskazivanja iz članka 43. stavka 1. ovoga Zakona poslodavac je dužan dvojno iskazati ukupan iznos isplaćen radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknadi plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava koji se radniku isplaćuju na temelju propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.“

Znači, dvojno prikazati ukupan iznos isplaćen radniku. To ne obuhvaća elemente obračuna niti razrade već samo ukupan iznos, da prvo to ustanovimo.

No, nakon stavka jedan, slijedi stavak dva:

„Iznimno od stavka 1. ovoga članka, od obveze dvojnog iskazivanja izuzima se putni nalog.“

Putni nalog se ne treba prikazivati dvojno, niti jedan njegov element, pa tako niti njegov ukupni iznos, razlika za isplatiti, vratiti ili što već.

Jer da je zakonodavac htio reći da se neki dio treba prikazivati dvojno ne bi eksplicitno navodio putni nalog kao iznimku. Pod tim stavkom 2. (gore) podrazumijevamo (implicitno) i sve ostale elemente ili sinonime putnog naloga (obračun, račun, razlika, kako god to želite zvati).

Putni nalozi i uvođenje eura 4

Što nas čeka u 2023.-oj?

Naravno da će u 2023.-oj valuta putnog naloga biti euro.
Svi putni nalozi koji se završe u 2022.-oj se moraju i obračunati najkasnije do 31.12.2022. i njihova je valuta kuna. Nakon 1.1. je valuta obračuna euro.

Ima tu još i drugih pitanja na koje čekamo odgovore:
   - Hoće li dnevnica za Hrvatsku biti 26,54 eura?
   - Hoće li se 2 kn po kilometru zamijeniti sa 27 centi?
   - Hoće li se dnevnice drugih država mijenjati po ranije (putem e-savjetovanja) predloženim novim iznosima ili na neke treće iznose?
   - Što sa JOPPD-om? (o toj temi nešto kasnije)

Ima tu još dosta otvorenih tema i čeka nas poprilično zanimljiva jesen i zima.

Mi (Relago) moramo (radi tisuća i tisuća naših svakodnevnih korisnika) pratiti sve propise, relevantna mišljenja i tumačenja i ostalo kako bi Vam pružili ne samo točne informacije već i najbolju aplikaciju za rad sa putnim nalozima u RH.
Putni nalozi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Putni nalozi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Jednostavna fiskalizacija ne-gotovinskih računa