3 kn/km za loko vožnje i putne naloge

Datum: 22.9.2022.
Kategorija: Putni nalozi
  Putni banner
3 kune po kilometru za loko vožnje i putne naloge 1


Konačno, nakon što već godinama dvije kune "slabo" pokrivaju trošak korištenja vozila po kilometru, stiglo je povećanje tog iznosa za 50%, na 3 kune. Što to znači za postojeće loko vožnje i putne naloge – pročitajte u nastavku.

Sva "sreća" na rekordnim inflacijama, povećanju cijena goriva, energenata, cijena vozila i ostalim nevoljama, također i skorom uvođenju eura jer bi bili na 2 kn/km dovijeka.
Šalu na stranu, kako smo već i rekli ranije, cijena goriva se približila na 1 kn po kilometru (ako gledamo prosječne potrošnje i cijene goriva u zadnje vrijeme) a ostatak od 1 kn baš i ne pokriva troškove „amortizacije“ vozila (trošenje vozila, davanja poput tehničkog, registracije i ostaloga…).

3 kune po kilometru za loko vožnje i putne naloge 2

Zašto 3 kn po kilometru a ne 2 kn?

Dvije kune po km su već godinama uvriježen iznos koji poslodavac može isplatiti djelatniku koji koristi privatno prijevozno sredstvo u poslovne svrhe (najčešće za loko vožnje). Poslodavac može isplatiti i više, ali se ta razlika tretira kao plaća (na koju treba isplatiti i doprinose, poreze…), tako da to nitko ne radi.

Ranije je taj iznos bio i dovoljan za namirenje troška korištenja vozila (sjećamo se da je 2000.-e godine diesel koštao 3,50 kn, šmrc) i bio je fer prema djelatniku, jer je sa te 2 kn i dobio neku „refundaciju“ za korištenje svog vozila za tvrtku.

Kako su troškovi postajali veći, rasle su i plaće, tu je i inflacija (vjerojatno glavni razlog povećanja ovog iznosa) pa 2 kn više i ne vrijede koliko su prije vrijedile.
I zato je već dulje vremena sve glasniji glas javnosti da se taj iznos mora i povećati.
I eto, tko čeka – i dočeka.

3 kune po kilometru za loko vožnje i putne naloge 3

Povećanje od 1.10.2022. na 3 kn po kilometru

Po najavi - od 1. listopada 2022.-e mijenja se iznos naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe na do 3,00 kune po prijeđenom kilometru.

Razloge za to smo već naveli (čitaj: inflacija) a jedan od razloga može biti i taj što ubrzo uvodimo euro. I kada bi 2 kn iznosilo 27 centi (koristeći fiksni tečaj konverzije), 3 kn pretvoreno u eure iznosi „zgodnijih“ 40 centi ili 0,40 €.
Datum primjene je također „zgodno“ postavljen na prvi u mjesecu što jasnije odjeljuje periode do kada se koristi 2 kn/km i od kada vrijedi 3 kn/km.

Također, ovo sve poslodavac MOŽE odlučiti, ali i NE MORA, što znači da se do daljnjega djelatnicima nadoknađuje iznos od 2 kn a ne 3 kn ili neki drugi koji je ranije dogovoren.
Provjerite kod poslodavca da biste bili sigurni što se primjenjuje i od kada.

3 kune po kilometru za loko vožnje i putne naloge 4

Loko vožnje i putni nalozi

Naravno, dokumenti u kojima se koristi taj iznos naknade od 2 tj. 3. kune po kilometru su loko vožnje i putni nalozi.
Dok je kod loko vožnji jasna situacija od kada to vrijedi (loko za rujan ide po 2 kn/km dok loko za listopad (ako to želite) može ići i po 3 kn/km), za putne naloge nije baš tako čista situacija.
Tu se postavlja pitanje ako imamo putni nalog koji traje i u rujnu i u listopadu kako ćemo obračunavati taj dio naknade? Po datumu obračuna naloga? Po vremenu polaska na put ili povratka? Po realnoj vožnji, što se vozilo u rujnu po 2 kn a što se vozilo u listopadu po 3 kn? Cjepkati putni nalog na dva dijela?

Stvari su tu podložne tumačenju (dok (i ako uopće) dođe službeno tumačenje Porezne uprave), a kada je tako, uvijek preporučujemo „puhati i na hladno“ – obračunajte takve „prijelazne“ naloge po 2 kn/km a dalje onda nastavite sa 3 kn/km. Neće biti nitko baš puno zakinut.

3 kune po kilometru za loko vožnje i putne naloge 5

Relago Putni nalozi i 3 kn/km

Naravno da je ovo sve već riješeno u aplikaciji Putni nalozi i vrijedi i za putne naloge i za loko vožnje ali i za besplatnu mobilnu aplikaciju Loko vožnje – automatski.
Ako Vam odgovaraju 3 kn po kilometru od 1.10. 2022. – sve je već spremno automatski a ako ne sve možete jedim klikom podesiti u aplikaciji kako Vam odgovara.

Možete ostaviti 3 kn od 1.10. ili podesiti neki drugačiji iznos, kako želite. Kroz Putne naloge sve se računa automatski uz provjere kod unosa i ubrzavanje cijelog procesa rada a najbolje od svega?
U svim paketima, bez dodatnih naplata, isprobajte besplatno već danas. Putni nalozi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Putni nalozi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Jednostavna fiskalizacija ne-gotovinskih računa