2024.: Promjene HR dnevnica i naknade za privatna vozila

Datum: 5.12.2023.
Kategorija: Putni nalozi
  Putni banner
2024.: Promjene dnevnica i 0,50€/km za privatna vozila 1


Vrijeme u kojem živimo je obilježeno brzim i stalnim promjenama. Tako i sa našim propisima i zakonodavstvom. Tek što smo preživjeli uvođenje €, rastanak sa kunom (koji očekujemo krajem ove godine kada više nećemo dvojno iskazivati cijene) i inflacija su iznjedrili nove promjene koje nam stupaju na snagu od 1.1.

Nakon što smo od početka 2023. imali najčudnije dnevnice ikada, sada se stvari malo normaliziraju, i prate realne troškove i inflaciju.

2024.: Promjene dnevnica i 0,50€/km za privatna vozila 2

Novosti kod dnevnica

Po novom Pravilniku o porezu na dohodak koji je prošao fazu savjetovanja i u primjeni je od 1.1. pune dnevnice (12h + ili 24h) za Hrvatsku iznose 30 € dok je pola dnevnice (8h – 12h) definirano na 15 €.

Nakon što je 2023. bila obilježena time da je puna dnevnica 26,55 € a njena „polovica“ 13,28 €, sada se stvari lagano normaliziraju.

To su maksimalni neoporezivi iznosi što znači da poslodavac može i isplatiti više ali se to onda tretira kao plaća. Dnevnice mogu i ostati na dosadašnjem iznosu ali to propisuje poslodavac.

Inozemne dnevnice

Nema nikakvih promjena, što znači dvije stvari:
  - Hrvatska se dnevnica izjednačila sa dnevnicama Albanije, BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore.
  - Imamo iznose ostalih država definiranih 2006.-e godine…

2024.: Promjene dnevnica i 0,50€/km za privatna vozila 3

Novosti kod 2 kune, 3 kune 0,40 € po kilometru…

Kod naknade za korištenje privatnih vozila u službene svrhe imamo najčešće promjene tako da nakon povećanja sa 2 na 3 kune pa promjene na 40 centi sada smo i to lijepo „zaokružili“ na iznos od pola eura.
Znači, po kilometru možete 50 centi pravdati za korištenje osobnog, privatnog automobila u službene svrhe.

I ovo pravilo vrijedi od 1.1.2024.

Samo još dodatno: u istom setu promjena je i pomorski dodatak koji ide na 40 € po danu za Hrvatsku a za inozemstvo je 60 € dok naknada za odvojeni živoz povećana na 280 €. Sve ove opcije možete postaviti na Općim postavkama.

Što ako radim dokumente unatrag, u 2024. a za 2023.

Svakodnevno smo svjedoci kako ljudi rade putne naloge, loko vožnje i terenske dodatke i ostalo za prošlu godinu, jednostavno nije za očekivati da se sve u jednoj godini napravi baš u toj godini, već to rješavamo kada stignemo, slijedeće godine.

Kod nas u aplikaciji Putni nalozi možete i to. Sve bi trebalo raditi automatski i za takve scenarije.

Međutim, preporučamo da ažurnom, mjesec za mjesec, izradom naloga, loko vožnji i ostaloga budete uvijek u tijeku i minimalno u zaostacima.

2024.: Promjene dnevnica i 0,50€/km za privatna vozila 4

Što moram podesiti u aplikaciji Putni nalozi?

Samo na dvije stvari obratite pozornost:
  1. Kada završite 2023.-u godinu, provjerite da Vam je iznos dnevnica podešen na 30 €, a iznos modela obračuna naknade za korištenje privatnog vozila na 0,50 €
  2. Ako Vam negdje ne odgovaraju iznosi – sve možete prilagoditi na samom nalogu ili u lijevom meniju na Model obračuna i Neoporezivi iznosi loko vožnje za dokumente unaprijed.

Za sve ostale, kako bi se uvjerili da je izrada putnih naloga ili loko vožnji – lagana, savjetujemo Vam da besplatno isprobate Putne naloge. Putni nalozi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Putni nalozi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Računi