Prelasci granica u putnim nalozima: promjene u 2018.-oj

Datum: 6.2.2018.
Kategorija: Putni nalozi
  Putni banner
Prelasci granica u putnim nalozima u 2018.-oj godini 1


Ukratko, ako putujete u inozemstvo osobnim automobilom, kamionom, autobusom, vlakom ili sličnim „prizemljenim“ načinom – poprilično je jasno kada prelazite granice. Prelazite granicu kada… pređete granicu. No što je sa avionskim prelascima granica ili brodskim prelascima granica? I to u svjetlu novih propisa koji se primjenjuju od početka 2018.-e?

Prelasci granica u putnim nalozima u 2018.-oj godini 2
Kako smo i pisali lani, prelasci granica kada pričamo o avio i brodskom prijevozu su nešto specifičniji od prelaska granice automobilom.

Prelasci granica u putnim nalozima automobilom, kamionom, autobusom…

Dnevnica se kreće računati od sata prelaska granice Republike Hrvatske.
Isto tako i za sve naredne države.
Dnevnica za državu iz koje se dolazi se računa do sata prelaska granice (ulaska u Hrvatsku).
Nemamo što dodati, stvar je jasna i logična.
Za dodatna pojašnjenja pogledajte primjer iz ranije navedenoga blog posta ili pročitajte kako to rade prijevoznici, u više država.

Prelasci granica u putnim nalozima u 2018.-oj godini 3

Prelasci granica zrakoplovom tj. avionom

Do sada je bilo pravilo da polijetanje aviona ili isplovljavanje broda znači prelazak granice. No, od početka godine je promijenjen Pravilnik o porezu na dohodak koji donosi novost u obliku stavka 18. članka 7. koji donosi jednu bitnu promjenu u odnosu na dosadašnja pravila: ako avion polijeće iz Hrvatske, dnevnica se računa dva sata ranije od predviđenog polijetanja aviona.
Znači, ako na karti piše da avion polijeće u 10:00, računamo da je djelatnik izašao iz Hrvatske u 8:00. Tu je očita reakcija na zahtjeve djelatnika koji putuju avionom i, realno, dolaze najmanje sat-dva prije polijetanja zrakoplova u zračnu luku kako bi obavili check-in, boarding, predali prtljagu i čekali u redovima najmanje 60-ak minuta…
U povratku u Hrvatsku je do sada bilo pravilo da je vrijeme slijetanja zrakoplova vrijeme ulaska u Hrvatsku. Tako je i ostalo i nadalje. Tu se stvari nisu mijenjale.

Pitanje je što je sa avionskim putovanjima sa presjedanjima? Ako smo išli iz Hrvatske u Frankfurt pa u London pa natrag u Hrvatsku? Kada krećem računati Englesku dnevnicu obzirom da polijećem iz Frankfurta u 14:00?
Mi tumačimo da vrijedi isto pravilo kao i za polijetanje iz RH jer vrijede ista pravila (check-in, boarding…) pa se može pretpostaviti da je djelatnik dolaskom na aerodrom „ušao“ u odredišnu državu dva sata ranije od polijetanja zrakoplova. U našem primjeru krećem računati ENG dnevnicu u 12:00.

Prelasci granica u putnim nalozima u 2018.-oj godini 4

Prelasci granica brodom

Tu se ništa nije mijenjalo. Isplovljavanje broda iz luke znači ulazak u odredišnu državu.
Znači sve isto kao i kod zrakoplova osim pravila od dva sata ranije kod polijetanja/isplovljavanja. Makar se neki naši korisnici aplikacije Putni nalozi čude ovom pravilu i napominju kako kod isplovljavanja broda također postoje čekanja, zasada je tako kako je. Dali radi ulaska u duty-free zonu, čekaonu međunarodnih odlazaka…

Kako aplikacija Putni nalozi vodi obračun prelazaka granica

U radu u aplikaciji Putni nalozi se nije ništa mijenjalo: unesete odredište i vrijeme ulaska u državu. Jedina promjena koje se morate držati je da unesete vrijeme polijetanja aviona 2 sata ranije od predviđenog vremena.
Ostalo je i dalje ostalo isto: aplikacija sama obračuna dnevnice (po novom obračunu iz 2018.-e) pretvori sve troškove u kune po tečaju HNB-a i pripremi sve za JOPPD, isplatne liste ili temeljnice za knjiženje.
Putni nalozi banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Putni nalozi
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Putni nalazi