Članarine u eurima

Datum: 14.7.2022.
Kategorija: Članstvo
  Članstvo za izrade opomena i potvrda
Članarine u eurima 1


Evo, kada konačno znamo da ulazimo u euro priču možemo se konačno krenuti pripremati za početak suživota sa eurom. Iz perspektive bavljenja članarinama i članovima ima nekoliko zanimljivih pitanja koja se otvaraju promjenom valute pa idemo sagledati što, zašto, kako i kada.

Obzirom da našu aplikaciju Članstvo koriste na stotine korisnika iz Hrvatske i svakodnevno rade u njoj kako bi si olakšali administraciju kluba, vrtića, udruge, škole ili čega već, teme uvođenja eura smo se dotaknuli sa njima kroz razgovor već puno puta.
A u zadnje vrijeme sve više u sklopu priprema za slijedeću školsku godinu.

Pa idemo vidjeti koja vas (administratore i voditelje poslovanja) pitanja sada interesiraju.

Članarine u eurima 2

Kune (euri) i ugovori (dokumenti)

Prva je perspektiva uvođenja eura priča oko definiranja odnosa vas i člana. Član (polaznik (ili možda najtočnije: korisnik)) sa vama najčešće potpisuje ili prihvaća neki dokument. U sportskim udrugama to je pristupnica ili ugovor, kod vrtića i škola je to također najčešće ugovor, a možete imati i neke uvjete korištenja, statute i slično.
Kako bilo, u nekom od tih dokumenata je definirana cijena članstva. Bilo da je na mjesečnoj razini (npr. 250 kn/mjesečno) ili na godišnjoj razini (npr. 3000 kn godišnje plativo u 12 obroka), cijene se spominju i do sada su bile definirane u kunama. Nema obaveze prikazivanja tih iznosa sada dvojno a još i manje zaokruživanja u euro, jer je naša nacionalna valuta (još barem neko vrijeme) kuna.

Jedan od dijelova Zakona o uvođenju eura predviđa i ovakve situacije i kaže da se svi ti („ugovorno definirani“) iznosi ne trebaju mijenjati uvođenjem eura, već se na njih primjenjuje načelo neprekidnosti pravnih instrumenata.
To znači da se oni ne trebaju nadopunjavati novom valutom nego se zna kako se iznos preračunava u eure, po ustanovljenom fiksnom tečaju. Za primjer, svi vaši raniji ugovori kao npr. kredit, ugovor sa poslodavcem gdje se spominje i plaća, ugovor o najmu stana – i dalje vrijede u kunama i konvertiraju se po fiksnom tečaju u euro. Kao i stanje na vašem tekućem, cijene režija, namirnica itd…

Znači, nema potrebe promjene ugovora nakon 1.1.2023. radi promjene cijene u eure.
Naša je preporuka da ne mijenjate iznose članarina u ugovorima još sada, već će eventualnog prostora za to biti od slijedeće godine (gdje ćete moći i zaokruživati ako ćete htjeti tako da iznosi u eurima izgledaju „lijepo“).
Recimo: kod novih upisa.

Članarine u eurima 3

Psihologija zaokruživanja u eurima umjesto u kunama

Htjeli ili ne htjeli, još neko vrijeme će nam iznosi biti zaokruženi u kunama. Osim gorespomenutih ugovora i slično.

Litra suncokretovog ulja je 18,99 kn i nakon 1.1.2023. će biti 2,52 eura i vjerojatno neće odmah 1.1.2023. biti 2,60 eura. Ako nam je sada plaća 7500 kn mjesečno neto, od 1.1.2023. će biti 995,41 eura. TV pretplata je 80 kn mjesečno što će reći: 10,62 eura.
Upravo radi ovoga služi i dvojno iskazivanje cijena (za sve ove primjere gore - Načelo zabrane neopravdanog povećanja cijena) jer ćemo iznose „zaokružene“ u kunama vidjeti sa pretvorenim iznosima u eure koji nisu zaokruženi, barem još ne neko vrijeme. A isti taj iznos u kunama ćemo vidjeti i u 2023.-oj jer će cijene i dalje biti dvojno iskazane, samo sa eurom kao glavnom cijenom i kunama kao „drugom“. Da možemo vidjeti i znati koliko je nešto u „poznatoj“ valuti – kunama.

Naravno da će se i cijene zaokružavati u eurima u budućnosti ali i dalje ćemo (sve do kraja 2023.-e) vidjeti i koliko ti euri iznose u kunama, po fiksnom tečaju kako bi ih znali usporediti sa „poznatim“ iznosima u kunama.

Članarine u eurima 4

Dvojno iskazivanje cijena članarina i dugovanja

Obzirom da članarine (iz ugovora i slično) ne treba iskazivati dvojno u kunama i eurima pitanje je što tu treba iskazivati dvojno? Vezano za povećavanje cijene članarina, makar ih ne trebamo iskazivati dvojno, svakom bi članu (korisniku) jasno bilo vidjeti promjenu u iznosu članarine ako za 12/2022 plati članarinu od npr. 250 kn (33,18 €), a od 1/2023 da je 35 eura (263,70 kn), zar ne? I onda si, neopravdanim povećanjem, otvaramo prostora za probleme i za nezadovoljstvo korisnika.
Još jednom – preporučamo ne mijenjati iznose članarina sve do opravdane situacije (upisi i sl.) ili dok se svi već ne naviknemo na glavnu valutu eura.

Ono što zakon spominje da se mora prikazivati dvojno jest u biti dugovanje. Pa tako mi u aplikaciji Članstvo imamo kod ispisa uplatnica (o uplatnicama i euru nešto kasnije, to je opet tema sama za sebe) prikaz preostalog duga, a njega već sada možete uključiti da vam se prikazuje dvojno.
Do kraja 2022.-e u kunama i eurima, a u slijedećoj godini u eurima i u kunama.

Kako smo već i ranije napomenuli – Relago aplikacije su spremne za uvođenje eura. Ako još niste – isprobajte ih već danas.
Članstvo banner
Relago arrowPovratak na popis Blog postova
Podijeli post
Relago Članstvo
Iz iste kategorije
Zadnji postovi
Pretplati me!

Klikom na gumb gore pristajem da me Relago kontaktira na uneseni email sa obavijestima o novim blog postovima.

Relago izdvojeni korisnici
Relago Članstvo